marți, 3 iunie 2008

What is happiness to you?


Titlul recenziei mele nu este un titlu de film, ci un anumit motiv al unuia. Vanilla Sky, film aparut in 2001, ce se incadreaza in categoria dramelor cu sfarsit ambiguu, dar si in categoria filmelor misterioase, sau poate chiar sci-fi reuneste nume mari pe platourile de la holywood: Tom Cruise, Penelope Cruz sau Cameron Diaz fiind cateva dintre ele.


Ce se intampla in Vanilla sky?

Filmul il prezinta pe David, un redactor de succes care are insa o problema mentala: visele lui sunt o proiectie a realitatii, fiind la un moment dat foarte greu sa deosebeasca viata lui reala de visele care il chinuie noapte de noapte.

O colega a lui, Julie, se indragosteste de el, iar aceasta dragoste devine o obsesie ce-l va duce pe David foarte aproape de moarte. Cand Julie afla ca el este indragostit de o italianca pe nume Sofia, Julie ajunge la disperare si hotaraste sa comita suicid chiar cu David in masina.

Julie moare pe loc insa David supravietuieste impactului (ajungand totusi sa regrete ca viata lui a continuat). Este supus unui numar foarte mare de operatii estetice, fata si una din maini necesitand reconstruire. Din pacate, accidentul a lasat urme mult prea adanci in infatisarea lui, nici macar imensa suma de bani investita in chirurgi plasticieni nu au reusit sa-l readuca la normal. Visele continuau sa-i joace feste, iar Sofia era de asemenea o alta persoana, evitandu-l din ce in ce mai mult dupa accident.

Dupa o inalnire cu Sofia si cu inca un prieten intr-un club, David lesina in drum spre casa, iar cand se trezeste a doua zi dimineata o vede pe Sofia alaturi de el. Viata lui pare sa revina la normal, reuseste chiar sa-si refaca fata si sa isi construiasca o viata alaturi de Sofia.

Cu toate ca filmul pare sa fie la final (unul fericit chiar), actiunea devine din nou ciudata in momentul in care in scena reintra Julie. David incepe sa aiba o viata neclara, fiind imposibil pentru el sa-si dea seama cand traieste in vis si cand nu. Un moment foarte ciudat este atunci cand un tip aparent necunoscut ii spune ca ar putea sa faca absolut orice cu lumea din jurul lui, iar cand David spune ca si-ar dori ca toata lumea sa taca, toate persoanele din localul in care se afla au incremenit.

In continuare, David este acuzat ca o maltrateaza pe Sofia, chiar daca el nu-si aminteste asa ceva, ajunge sa o vada pe Julie in locul Sofiei de mai multe ori si pana la urma o ucide pe Sofia, parandu-i-se ca, de fapt, alaturi de el era Julie.

In inchisoare incearca sa puna totul cap la cap cu avocatul sau, insa realizeaza si el ca are o problema mentala, pentru ca isi aminteste exact ca a ucis-o pe Julie, dupa care a vazut-o moarta pe Sofia.


Incheierea

David vede un pliant al unei firme care promitea ca le ofera oamenilor ocazia de a-si trai visele si isi aminteste ca semnase un contract cu ei. Tipul necunoscut care i-a spus ca poate manipula oamenii cum vrea el se dovedeste a fi "suportul tehnic" al lui David si ii spune totul despre viata lui. Se pare ca din momentul in care a lesinat pe strada si s-a trezit apoi alaturi de Sofia a inceput o viata a viselor, insa subconstientul i-a jucat cateva feste, risc pe care si l-ar fi asumat in momentul semnarii contractului. In realitate, David se trezise a doua zi pe aceeasi strada, plecase si la scurt timp murise.

Dupa ce pune cap la cap intraga poveste a vietii lui, delimiteaza momentele de visare si de realitate, David doreste sa revina la viata lui normala (momentul nu este precizat, ceea ce lasa o anumita doza de subiectivism filmului si, bineinteles, intrebarea "dar cand se intampla asta?"), asa ca se arunca din turnul companiei de vise.


Final ambiguu?

Ultima scena: David isi deschide ochii (nu se arata daca fata lui era normala sau nu) si o voce feminina ii spune sa se trezeasca (replica "wake up, David" este spusa si de Julie si de Sofia de mai multe ori in film, deci nu prea poti sa iti dai seama care dintre ele ii spune asta).


Interpretare personala

Eu as spune ca David si-a reluat viata din momentul in care a lesinat si ca Sofia este cea care il trezeste, exact ca in visul lui (dar acum: ce e cu povestea in care el in viata reala a murit? nu stiu) si ca de fapt el ar fi ajuns sa traiasca viata pe care a visat-o chiar si fara acel contract si probabil si fara problemele de subconstient. Dupa cum am spus, este vorba de o mare doza de subiectivism si de felul de interpretare al fiecaruia.


De ce mi-a placut Vanilla sky?

Mi-a placut jocul de-a realitatea foarte foarte mult...mi-a placut faptul ca este un film la care trebuie sa fii foarte atent si pe care trebuie sa-l vezi pana la sfarsit ca sa il poti intelege. In prima ora, chiar prima ora si jumatate, e imposibil sa intelegi exact despre ce este vorba pentru ca scenele sunt de trei tipuri: scene care arata viata reala, scene in care David viseaza si scene in care el este la inchisoare (de fapt, el povesteste tot ce s-a intamplat avocatului, insa spectatorului ii este dezvaluit acest lucru in ultimele 15minute de film, sau asa ceva).

Ca sa spun de ce mi-a placut intr-o propozitie cat mai simpla, voi spune ca Vanilla Sky este genul de film care iti capteaza atentia mai mult decat oricare film pe care l-am vazut eu pana acum.

Obosesti sa tii pasul cu actiunea si personajele. Dar merita!


De ce Vanilla Sky?

Vanilla Sky era un tablou (preferatul mamei lui David) care ilustra un cer aproape ireal, peisaj care l-a influentat si pe David in alcatuirea vietii lui perfecte, dar si cerul sub care a renuntat la aceasta, aruncandu-se din turn.


"every passing moment is another chance to turn it all around"

Un comentariu:

Anonim spunea...

Mult mai bine realizat este originalul "Abre los Ojos".