vineri, 4 aprilie 2008

CONCURS DE PICTURA SI DESEN "MIRCEA CIOBANU"


Pictorul si sculptorul Mircea Ciobanu este unul din absolventii de seama ai Colegiului Sf. Sava. S-a nascut in Bucuresti la 15 aprilie 1950 si a murit in 1991, in urma unei complicatii a aparatului respirator. In memoria sa, fundatia « Sf. Sava », formata in parte din fosti colegi ai lui Mircea Ciobanu, organizeaza concursul de pictura si desen, care poarta numele pictorului. Concursul se afla la a doua editie anul acesta, avind ca tema « Arlechinii », motiv frecvent in opera pictorului. Sint asteptati sa participe toti elevii Colegiului Sf. Sava, din clasele a IXa pina in a XIIa. Termenul limita de primire a lucrarilor este 18 aprilie 2008. Tehnica de executie si suportul sint la alegere. Dimensiunile impuse nu trebuie sa depaseasca 50 X70 cm. Lucrarile vor fi prezentate in material finit si inramate sau montate atragator, in passe-par-tout, rama sau pe cadru de lemn in cazul in care suportul este pinza. Se vor aprecia calitatea artistica, respectarea temei, factura tehnica, originalitatea. Cele mai bune lucrari se vor premia pe 22 aprile 2008 la vernisajul expozitiei din holul Colegiului Sf. Sava. Premiile oferite de organizatori sint in bani.

Detalii despre cariera lui Mircea Ciobanu : www.ciobanu.ch
Detalii despre concurs : prof. Bogdan Teodorescu, e-mail :rsnnt@yahoo.com

marți, 1 aprilie 2008

Fiecare cu “arta” lui

Intr-o lume ca cea din ziua de azi, in care fiecare incearca sa iasa in evidenta prin ceva si sa se faca remarcat, apar tot mai multe, asa zise, forme de “arta”. Pentru unii este de ajuns sa fie priceputi intr-un anumit domeniu si devin peste noapte artisti in ceea ce ei vor sa creada ca este arta si astfel ajung sa numeasca “arta” fiecare lucru care ii pune pe ei intr-o lumina buna, ii face mai interesanti sau pur si simplu numesc “arta” ce le place lor, pentru ca daca n-ar numi ceea ce vor ei “arta”, acesti “artisti” ar fi mai prejos de cei care fac cu adevarat ceva special, acei artisti adevarati care sunt priviti de multi ca niste ciudati sau aerieni care nu merita sa fie bagati in seama si care trebuie sa fie lasati in continuare in lumea lor. Astfel ajungem sa avem multe discutii in contradictoriu in legatura cu ce este arta, pentru ca nu toti inteleg ca arta nu este ceea ce vrem noi sa fie si ca daca noua ne place foarte mult ceva nu putem, oricat de mult ne-ar placea, sa spunem ca este arta, pentru ca nu rezolvam nimic…acel lucru o sa fie la fel de interesant si daca nu are denumirea de “opera de arta”, nu avem nevoie de etichete pentru a intelege mai bine ceva, este de ajuns sa spui “Acesta este un filmulet editat”, nu este nevoie sa imi zica cineva “Asta este arta”…nu o sa ma faca sa am o parere mai buna despre filmulet asa cum nici mancarea nu o sa aiba un gust mai bun daca bucatarul o sa imi spuna “Am folosit arta gatitului ca sa iti pregatesc acest fel de mancare”, asa ca ar fi mai bine sa lasam lucrurile asa cum sunt, fara sa le punem eticheta “arta”.

Ce am scris pana acum trebuia sa fie o introducere pentru a prezenta un caz ajuns celebru al neintelegerii faptului ca arta nu este ce vrem noi. De 3 zile am primit mai multe mass-uri in legatura cu Guillermo Vargas Habacuc, un artist din Costa Rica, care a legat un caine intr-o galerie de arta din Managua, capitala Nicaraguei si l-a lasat sa moara de foame si de sete, in timp ce vizitatorii priveau si admirau lucrul acesta, care le-a fost prezentat ca fiind “arta”, iar Asociatia Biennale Centroamericana di Arte a decis ca acest lucru sa fie realizat din nou in 2008.Se pare ca nu suntem singurii pentru care notiunea de “arta” nu este foarte clara.

Exista si niste filmulete in care apar imagini cu acel caine, in timpul in care era legat in galerie.
http://www.youtube.com/watch?v=tzFBD-LgKV0&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=uw4ujhvnNzc