La parter este organizat cel mai recent eveniment găzduit de Anaid (“UV 35”A fi politically correct faţă de mediu a devenit un fel de scop militant si o tendinţă a cărei recurenţă îi dovedeşte actualitatea.Toate aspectele cu privire la poluarea mediului înconjurător sunt redate într-o atmosferă agresivă printr-un fel de colaj: tricouri imprimate cu mesaje militante metaforice,semnale urbane etc.). În fine….nu această prezentare a fost motivul vizitei mele, ci exponatele aflate le etaj (nu că ar fi mai lipsită de importanţă “UV 35”)!
Sub conceptual de SEGMENT TEMPORAL- ANTAGONISM CEREBRAL sunt reunite picturile unor trei artişti contemporani: András SZABÓ, Traian BOLDEA şi Sorana ŢĂRUŞ! Pentru înţelegerea viziunea sub care sunt construite aceste lucrări se face apel la nivelul creierului unde ajung impulsurile vizuale, auditive si tactile responsabile cu percepţia reprezentând “Segmentul temporal”. Expoziţia celor trei artişti surprinde situaţii sau fragmente din realitatea înconjurătoare! Imaginile nu mai au un înţeles anume, sunt rupte parcă dintr-un Întreg, fiind o situaţie in curs de desfăşurare! Având în verede că in ziua de azi oamenii gravitează în jurul timpurilor trecut-viitor, picturile conturează o lume de timpuri paralele în care se întrepătrund conceptele de “ce a fost” şi “ce va fi”.
Lucrările fiecăruia dintre cei trei artişti sunt realizate cu tehnici diferite: Traian BOLDEA-acrilic pe panza, Sorana ŢĂRUŞ-ulei pe panza si András SZABÓ-tehnica propie. Fiecare pictor are o vizune total diferită de a celuilalt: de exemplu, în picturile lui Traian BOLDEA sunt figurate fiinţe-oameni prinşi în cursa clipei prezente (este transmis o senzaţie de viaţă)-, pe când in cele ale Soranei ŢĂRUŞ nu apare nici o fiinţa (un sentiment puternic de dezumanizare progresivă a lumii)
Dressing
Tehnica ulei pe panza
Tehnica ulei pe panza
Traian Boldea
Nash
Tehnica acrilic pe panza
Sorana Ţăruş
Scara
Traian Boldea
Hello
Tehnica acrilic pe panza
András SZABÓ are o viziune mai diferită in raport cu oricare dintre ceilalţi doi!Picturile lui transmit un alt gen de emoţie.El pune mai mult accentul pe intamplarea propriu-zisă şi jocul hazardului la momentul prezent! În privinta tehnicii folsite pot spune că este una asemănătoare gravurii, însă nu are nimic in comun cu acel proces tehnic şi lipsit de personalitate! Lucrările sunt practic “zgâriate” linie cu linie, mai adanc şi mai superficial, astfel încât la final suportul (dintr-un material asemănător cartonului şi invelit într-un plastic rezistent) se scufundă in tuş pentru ca apoi să fie indepărtat excesul de cerneala şi să ramana forma finală! Nu pot spune că am prezentat cu exactitate tehnica, dar în mare parte la lucrurile astea se rezumă!

András SZABÓ
Buba
Tehnica proprie
András SZABÓ
Mici 2000
Tehnica proprie
În final aş vrea să spun că am ales să vizitez o galerie de artă contemporană pentu că doresc să ştiu ce se întâmpla, în acest moment, în acest câmp de cunoaştere! Presupun ca ştim cu toţii câte ceva despre istoria artei şi despre artiştii consacraţi(probabil nu foarte multe,dar suficient pentru o cultură generală). Aşa că intoarceţi privirea şi spre adevărata arta contemporană!