marți, 3 iunie 2008

Filme "bune"

Este incomplet a vorbi despre filme dacă nu exemplificăm! Dintr-un articol în care scriam de ce ne plac filmele am văzut necesar acest post pentru a veni cu titluri. Nu oricare! Vreau nume de filme care te-au impresionat, care te-au făcut să vezi viaţa altfel, filme pe care nu le vei uita niciodată şi care îţi vin prima oară în minte când auzi expresia: “cele mai bune filme“. Indiferent că sunt comedii sau drame, europene sau nu. Ţinând cont că sunt foarte mulţi regizori şi au multe filme bune, pentru a evita listele kilometrice, să încercăm să ne oprim la cele reprezentative, din punctul de vedere al fiecăruia, evident!
Voi lăsa aşadar o listă cu câteva filme care mi-au plăcut foarte mult, voi reveni cu comentarii pentru fiecare în parte să spun ce anume mi-a plăcut şi de ce îl consider foarte bun. Ordinea va fi aleatoare pentru că sunt unice, fiecare cu farmecul său.
Ştiu că s-a mai scris despre filme, de regulă pe forumuri sau separat, câte un film, două pe blog. Mă gândeam că e bine să fie toate adunate pentru a şti la ce să ne uităm atunci când căutăm calitate. Topurile de pe imdb sunt realizate numai de cei care au cont pe acel site aşa că nu prea le pot lua în serios, mai ales că acolo se merge pe încasări şi premii. Aici mergem pe impresii personale, suntem în România, avem alte gusturi! Tind să cred că rafinate, mai ales că în ultima vreme am văzut comentarii interesante despre filme bune, puţin zis bune! Aşadar vine lista!
1. Stalker - Andrei Tarkovsky
2. Persona - Ingmar Bergman
3. Fight Club - David Fincher
4. Mar Adentro - Alejandro Amenabar
5. Pay it forward - Mimi Leder
6. Ordet - Carl Theodore Dreyer
7. American Beauty - Sam Mendes
8. Spring, Summer, Autumn, Winter… and Spring - Kim Ki-Duk
9. Ostrov - Pavel Lungin
10. La vita e bella - Roberto Benigni
11. Forrest Gump - Robert Zemeckis
12. Dekalog - Krzysztof Kieslowski
13. Eternal Sunshine of the Spotless Mind - Michel Gondry
Mă opresc momentan aici, realizez că sunt foarte multe. O să încerc pe parcurs să las şi direcţiile de unde pot fi ele găsite!
de Duma Alain

Niciun comentariu: