marți, 3 iunie 2008

Shrek



Pot spune ca filmul Shrek este cel mai bine realizat film de animatie , datorita actiunii sale , al personajelor , personajul principal fiind un capcaun . Shrek nu este decât la prima vedere un căpcăun clasic: trăieşte singur, este ursuz şi tăcut, iar ţăranii din împrejurimi încearcă din când în când să îşi învingă teama şi vin să îl vâneze. Pe parcursul desfăşurării acţiunii ne dăm seama însă că Shrek este un căpcăun aparte, total diferit de cel din poveştile copilăriei noastre. "Shrek" este povestea unui căpcăun modern, care sparge toate barierele personajului de basm clasic pe care îl reprezintă, cum de altfel o fac toate personajele. Capcăunul verde locuieşte singur şi fericit într-o mlaştină. Într-o bună zi, în timp ce agăţa în pădurea din preajma mlaştinii sale placute care să ţină eventualii curioşi departe de cuibuşorul său, Shrek este deranjat de un măgăruş aflat pe fugă. Acesta scăpase câteva clipe mai devreme din mâinile oamenilor lui Farquaad, care, la vederea căpcăunului, dau bir cu fugiţii. Drept recunostinţă şi mai ales de frica soldaţilor şi respectiv a ţărăncii care vroise să îl vândă, Măgăruşul se ţine scai de noul protector, spre disperarea singuraticului şi tăcutului Shrek. În seara aceleiaşi zile, Shrek se trezeşte invadat de sute de alte creaturi de basm, toate căutând refugiul în mlaştina căpcăunului. Pentru a-şi recăpăta liniştea cât mai repede, Shrek porneşte, însoţit de Măgăruş, în căutarea lordului Farquaad, pentru a-i cere acestuia să îl scape de musafirii nepoftiţi.
Ajuns la castelul lui Farquaad, Shrek este nevoit să accepte un troc dubios: lordul promite să îi cureţe mlaştina de creaturi dacă Shrek îi aduce mireasa mult-visată, – Fiona - o prea-frumoasă prinţesă închisă într-un turn şi păzită de un dragon fioros. Odată ajuns la castel, Shrek reuşeşte, după o serie de aventuri şi însoţit de Măgăruş, să o sustragă pe Fiona fără a-l omorî însă pe dragon. Dragonul se dovedeşte a fi o femelă-dragon, ce rămâne singură şi nealinată, îndrăgostită de Măgăruş. Pe drum spre castelul lui Farquaad, Shrek se îndrăgosteşte de Fiona, cu care are foarte multe lucruri în comun. Fiona, la început dezamăgită că a fost salvată de un banal căpcăun şi nu de prinţul pe care îl visase, se îndrăgosteşte de Shrek. Lucru care pare uşor de înţeles din momentul în care ne dăm seama că Fiona a fost blestemată să se transforme, în fiecare zi, odată cu apusul soarelui, într-o femelă-căpcăun. Această vraja poate fi ruptă doar de primul sărut al dragostei curate. Shrek, deşi îndrăgostit de Fiona şi îngrozit de gândul că aceasta se va căsători cu Farquaad, nu are curaj să-şi mărturisească sentimentele; tocmai când îşi luase inima în dinţi şi se hotărâse să o facă, Shrek ascultă din întâmplare un fragment din conversaţia Măgăruşului cu Fiona şi înţelege greşit cuvintele Fionei. Se decide să îi aducă mirele, pentru a încheia povestea. Măgăruşul, cunoscând adevărul, încearcă să îl oprească, dar căpcăunul nu e de clintit. Se retrage morocănos în mlaştina sa, alungându-l pe Măgăruş, pe care îl consideră trădător.
Măgăruşul însă nu se dă bătut şi se întoarce la prietenul său verzui, explicându-i parte din sensul cuvintelor Fionei şi asigurându-l de dragostea acesteia. Shrek şi Măgăruşul o pornesc pe spinarea dragonului spre castelui lui Farquaad şi reuşesc să întrerupă ceremonia căsătoriei. Dragonul îl inghite pe Farquaad iar Shrek îi mărturiseşte Fionei dragostea; o săruta şi rupe vraja, dar, spre mirarea Fionei, ea rămine căpcăun. Cei doi se întorc în mlaştina lui Shrek unde, după căsătorie, se organizează o seară de karaoke, la care participă creaturile de basm de la începutul filmului.

Un comentariu:

cristi spunea...

asta e cel mai tare animat;))...a fost weekendul trecut pe la tv...si cand s a lansat park a fost o iesterie generala...marfa articol;)