marți, 3 iunie 2008

Contele de Monte Cristo


Avand in vedere ca acum cateva zile am terminat si romanul(care este foaarte mare dar care merita citit), m-am hotarat sa scriu despre Contele de Montele Cristo.
Regia: Kevin Reynolds
In rolurile principale: James Caviezel, Richard Harris, Guy Pearce
Ceea ce e captivant in primul rand la acest film este ca nu se bazeaza in mod special pe efecte speciale, ci pe actiune in sine(lucru pe care rar il mai intalnim la filmele comercializate).
Contele de Monte Cristo al lui Alexandre Dumas este povestea clasica a unui barbat care intra pe nedrept la inchisoare. Filmul prezinta stralucita si indelungat planificata strategie de razbunare a acestuia impotriva celor i-au inscenat vinovatia.
Chipesul marinar Edmond Dantes (interpretat de Jim Caviezel) este un tanar onest a carui viata linistita si planuri de a se casatori cu frumoasa catalana Mercedes (interpretata de Dagmara Dominczyk) sunt naruite de prietenul lui cel mai bun, Fernand (interpretat de Guy Pearce) care il inseala pentru ca o vrea pe Mercedes doar pentru el [in carte Fernand este de fapt prietenul lui Mercedes]. Inchis pe nedrept in inchisoarea din insula Chateau D'If, Edmond este prizonierul unui cosmar care dureaza timp de treisprezece de ani. Macinat de cursul nedorit pe care-l luase viata lui, el abandoneaza tot ceea ce crezuse despre bine si rau de-a lungul timpului si da frau liber gandurilor istovitoare ale razbunarii impotriva celor care l-au tradat. Cu ajutorul unui detinut nevinovat ca si el (Richard Harris), Dantes pune la cale si reuseste evadarea din inchisoare, dupa care se transforma in misteriosul si bogatul Conte de Monte Cristo. Cu o cruzime vicleana el se strecoara in mod inteligent in randurile nobilimii franceze si-i distruge in mod sistematic pe oamenii care l-au manipulat si inrobit.
Contele de Monte Cristo este diferit de versiunile anterioare. Este diferit pentru ca urmarim unele evenimente din carte mult mai fidel decat s-a facut in filmele anterioare, (care au avut initiative creative). Personajele au mai multa profunzime si urmaresc indeaproape finalul cartii.
Filmul serveste unei idei morale si anume ca razbunarea este foarte dulce, dar e nevoie de inteligenta si tarie de sine sa o duci la bun sfarsit.
Insa, oricum ar fi, cartea bate fiecare ecranizare a filmului.

Niciun comentariu: