marți, 13 mai 2008

Tangou Final

Tangou Final

de Mario Diament


Regia: Moshe Yassur


Cu: Maia Morgenstern si Tudor Aaron Istodor




Duminica aceasta am fost la Teatrul Evreiesc de Stat si am vazut piesa mai sus numita! Nu pot spune ca m-am dus datorita unor lucruri extraordinare pe care le-as fi auzit, ci mai degraba curiozitatii in legatura cu Maia Morgenstern si felul cum interpreteaza aceasta!


Trebuie sa spun ca am ramas cu adevarat uimit de modul in care reuseste sa treaca de la o stare la alta, de la bucurie la tristete, de la calm la isterie etc. A reusit sa-mi transmita un mesaj foarte puternic in legatura cu semnificatia povestii prin care trece personajul sau! Mi s-a parut destul de dificila interpretare dramei actritei si a tulburarilor sale psihice (m-am facut ca ignor problema cu alcoolul-mai ales sampania care a curs pe tot parcursul spectacolului atat pe scena cat si pe actorul ce interpreta ziaristul [Tudor Aaron Istodor])


Interpretatre fiului Maiei a fost la inaltimea asteptarilor, insa nu a reusit sa redea un personaj cu adevarat verosimil, observandu-se pe alocuri o anumita intentionalitate in jocul actoricesc, o sfortare parca pentru a reda cat mai bine caracteristicile personajului!




Piesa are la bază povestea unei mari actriţe ce se confruntă, într-un moment de adevăr, cu umbrele şi luminile propriei existenţe. Actriţa interpretează o fostă stea de cinema care ura ziariştii pentru că i-au distrus viaţa şi cariera, dar a acceptat să dea un ultim interviu. Povestea este simplă, dar cu o mare încărcătură emoţională. Ea, fosta stea de cinema, silită de false împrejurări să-şi dezvăluie trecutul tenebros unui ziarist (Tudor Aaron Istodor) care a idolatrizat-o, măcinat el însuşi de propriile complexe. Un interviu nonconformist, care nu va ajunge niciodată în paginile ziarului. Pentru că răzbunarea fostei dive va fi cruntă.




Aceasta piesa de teatru merita vazuta pentru interpretarea actorilor cat si pentru povestea ce sta la baza textului dramatic, o poveste al carui fir epic-usor de urmarit- te poate inpresiona mai ales prin final (un final ce poate fi intrezarit sau anticipat daca esti atent). Singurul lucru care m-a surprins in mod neplacut a fost faptul ca sala a fost mai mult de jumatate goala TRIST DAR ADEVARAT!
Scuzati-ma pentru pozele acestea, insa altele nu se gasesc (nici macar pe site-ul oficial al Teatrului Evreiesc de Stat)

luni, 12 mai 2008

LEONARDO




La mai bine de cinci veacuri de la disparitia lui Leonardo, intr-un moment in care cutia de supa concentrata Campbell si-a facut intrarea triumfala in expozitii si muzee iar mustatile puse, odata, Giocondei se constitute ca un eveniment de neocolit din istoria artei secolului nostru.
Caci, intr-adevar, ceea ce s-a schimbat in cei patru sute optzeci si noua de ani de la moartea lui Leonardo nu a fost nicidecum opera sa —facand abstractie, evident, de palirea progresiva a Cinei de la Milano —, ci modul nostru, capacitatea noastra, de a ne-o apropia.

Leonardo face, incontestabil, parte din istoria mintii noastre. Din aceasta cauza, azi, orice demers asupra operei sale nu-si mai poate permite a fi apologetic ori denigrator, ci trebuie, cu orice pret, sa tinda spre a fi cel putin constatativ si, pe cit se poate, lucid si adevarat.
A fost, se stie prea bine, un pictor care a pictat putin. Voci dintre cele mai autorizate au sustinut ca artistul ar fi fost depasit de genial stiintific. El insusi isi considera arta stiinta. De ce depasire poate fi vorba ? Vasari ni-l infatiseaza ca pe un pocait tardiv pe patul de moarte.Relatarea merita a fi citata integral:
’’In cele din urma, ajuns la batrinete, a stat multe luni bolnav si, vazandu-se la un pas de moarte, s-a intors cu ravna catre catolicism, pe calea cea buna a sfintei credinte crestine, fi si-a marturisit pacatele plingind si caindu-se. . . Sosind si regele, care il vizita cu drag, adeseori, Leonardo s-a ridicat cuviincios in capul oaselor si a vorbit despre boala pe care o avea si despre chinurile pe care le indura, recunoscand totusi cit de mult il jignise pe Dumnezeu si pe oameni nelucrind in arta asa cum s-ar fi cuvenit’’.
Nimic mai firesc decat sa ne intrebam: « cum s-ar fi cuvenit», .oare, sa picteze Leonardo ? Ca Ghirlandaio, ca Benozzo Gozzoli, sau — sa spunem — ca Botticelli ? Poate ! Atunci n-ar fi jignit, probabil, pe nimeni: nici « divinitatea » si nici pe oameni. Si-ar fi limitat existenta omeneste, si omeneasca i-ar fi fost moartea.
Leonardo « a lucrat in arta aşa cum nu s-a cuvenit»! lata un fapt pe care el îl ştia prea bine, dar a carui semnificatie ii scapa uşor lui Văsari atunci cand transcrie episodul sfirsitului. A pictat si a desenat cu elanul nedefinirii. Nu si-a incheiat operele, caci simplul contur le-ar fi rupt de Unitate. Sfirsitul implacabil ii apare atunci, desigur, ca o nedreptate, iar tentatia — pagana aproape — a vietii necircumscrise, curgatoare si infinite, o culpa.

Arta decorarii oualelor



Arta si precizie
Arta decorarii oualor - o forma de cultura traditionala, cu o puternica individualitate etnica - sintetizeaza o multitudine de aspecte: istorice, culturale si estetice.

Oul alb este ambiguu; de aceea, pentru ziua de Pasti, el trebuie tratat cu precautii rituale. Tarancile din Bucovina "il vindeca", "scriindu-l" sau "inchistrindu-l". In alte parti, el este "sapat", "muncit", "picat", "impuiat" sau "nacajit".

Sa descifram impreuna cateva dintre tainele oualor de Pasti, observand cum sunt ele incondeiate, cu ce motive sunt decorate si care sunt traditiile legate de vopsirea oualor rosii in diferite zone ale tarii noastre.
Frumoase si cu profunde semnificatii, ouale vopsite fac parte din traditia noastra religioasa si culinara. Ele inseamna bunavestire, purificare si innobilare a vietii.
Elementele ornamentale de baza in decorarea oualor sunt reprezentarile stelare, rozetele, elementele sigmoide, bradutii si mai ales volutele, care dau structura fundamentala a compozitiei. Restul inventarului ornamental este extrem de bogat si variat ca tematica, in functie de zonele in care ouale sunt lucrate. Daca intrebi o femeie de unde a luat modelul, ea iti va raspunde: "Le incondeiem din gand.
O alta categorie de ornamente (desagii si braul popii, degetele, calea-ratacita, crucea Pastelui sau crucea Pastelui cu ingeri, heruvimii, coroana regala) sunt pictate pe ouale care se decoreaza la Bran si in Arges, Buzau, Oltenia.
In multe zone, incondeierea oualor a devenit o sursa de existenta. Mai ales in Bucovina, femeile au inceput sa impodobeasca oua pentru a le vinde apoi la targuri, muzeelor din tara, dar si din strainatate, reusind astfel sa asigure existenta familiilor lor..

AIKIDO - un stil de viata





AIKIDO este o arta martiala incarcata de semnificatii ale istoriei si traditiilor Japoniei si a fost adaptata pentru a putea sa o practicam ca pe o arta martiala a pacii si armoniei. Paradoxal dar asa a fost conceputa de creatorul ei O-Sensei Morihei Ueshiba in urma nenumaratelor experiente si evenimente pe care le-a trait si in urma carora a gasit calea pentru a putea convietui in pace si armonie: sa nu distrugi ceea ce te inconjoara, sa poti sa fii capabil sa comunici acelasi lucru si celor cu care vii in contact.



AIKIDO ne creeaza o alta abordare a realitatii prin incercarea de a solutiona orice conflict spiritual sau fizic in mod nedistructiv. Majoritatea violentelor verbale sau fizice se datoreaza lipsei de intelegere si de respect pentru semenii nostri si in general fata de ceea ce ne inconjoara. Ceea ce pentru noi este foarte important din punct de vedere material sau psihic, pentru altii reprezinta lucruri de nimic, lipsite de importanta, care pot fi ignorate. Deseori, in viata de zi cu zi intalnim la tot pasul, daca suntem atenti, aceste aspecte. Primul impuls al celor lipsiti de o educatie temeinica este sa reactioneze violent verbal sau fizic. La o analiza mai profunda a situatiilor conflictuale se observa ca aproape toate acestea se puteau rezolva si pe cale non-violenta. Va las voua placerea de a va aminti nenumaratele situatii neplacute pe care le puteati evita daca ati fi avut puterea sa va stapaniti si sa ajungeti la o cale de dialog cu partenerii dvs. La birou, in trafic, in mijloacele de transport, la rand la ghisee, sau in orice alte situatii stresante, se poate observa modul cum reactioneaza semenii pentru a-si rezolva problemele cu care se confrunta.
Nu exista intreceri in Aikido. Un adevarat luptator este invincibil deoarece el nu se intrece cu nimeni si nimic. A invinge inseamna sa biruiesti spiritul certaret pe care il gazduiesti in tine.
Sa ranesti un adversar inseamna sa te ranesti pe tine insuti. Aikido inseamna sa controlezi agresiunea fara a provoca ranirea.
O pozitie sau o postura buna reflecta o stare corespunzatoare a mintii. Fii recunoscator chiar si oamenilor dificili, negativisti si rai. Sa faci fata unor asemenea obstacole este o parte esentiala din antrenamentul in Aikido.
Invata si uita! Invata si uita! Fa tehnicile o parte din fiinta ta!” Aikido nu are tehnici – miscarile izvoresc din principii naturale, nu din formule abstracte si rigide.
In Aikido nu se ataca niciodata. Atacul este dovada pierderii controlului. Nu fugii niciodata de nici un fel de provocare si nu incerca sa suprimi sau sa controlezi un adversar intr-un mod fortat.

duminică, 11 mai 2008

Arta digitala

Arta digitala presupune folosirea integrala sau partiala a mijloacelor computerizate. In loc de foaia si creionu/panza si pensula, metode numite traditionale, artistul foloseste programe de grafica in functie de ceea ce creeaza.

Ilustratia poate fi creata in totalite cu ajutorul programelor de grafica, dar pot avea si suport fizic/extern precum un desen scanat sau o poza pe post de referinta. [se mai practica foto-manipulari, combinandu-se diferite poze -portiuni sau integral- si folosindu-se diferite pensuli digitale, filtre sau alte ustensile din programele de grafica.]

Ceea ce urmeaza este o mica.. introducere in diferitele tipuri de arta digitala


Pentru ilustratii ce imita metoda pictatului se folosesc programe precum Adobe Photoshop, Corel Draw, Open Canvas sau Paint Shop Pro [am incercat primul si ultimul, PSP fiind mult mai dedicat picturii digitale, imitand diverse suporturi de hartie, panza, carton si 'urma' ce-o lasa diferite instrumente de pictat/colorat].


Ilustratiile vectoriale constau in 'construirea' imaginii folosind linii[vectori] formate din doua segmente ce se curbeaza independent una de alta, astfel incat pot crea "s"-uri sau curbe simple. Dupa ce conturul a fost desenat cu acei vectori, formele pot fi umplute cu culoare sau le pot fi adaugate conturul [in locul unde au fost plasati vectorii]. Se folosesc programe gen Adobe Illustrator.

Avantajul ilustratiilor de acest tip este ca daca fisierul este salvat in formatul specific, imaginea poate fi marita sau micsorata de n ori, iar 'obiectele' sa-si pastreze forma/conturul, acei vectori definind o linie, o functie, care nu se transforma in "patratele" [pixeli] cand o maresti.

Ilustratiile vectoriale sunt des utilizate cu aplicatii Flash, insa exista si ilustratii care au fost create cu ajutorul vectoriilor salvate ca fisiere de tip .jpg, .png, etc [specifice pentru stocarea ... 'pixelata' a imaginilor, dai zoom in, la un moment dat vezi numai patratele].

click: "White Matrix" "Creativity"


Exista asa numitul "pixel art", imaginea fiind creata pixel cu pixel, cu ustensile gen "pencil" din MS Paint, care se regaseste in mai toate programele avansate de grafica. Datorita simplitatii procedeului programul cel mai des utilizat este MS Paint, neavand nevoie de alte chestiuni mai complicate.

click: "Canine Warrior outing" "Tadpole in a Bubble" "Iso Castle" (un ditamai castelul, cu apa imprejur, numai din pixeli..) "Dragon"


Cat despre 3D, este postat un articol deja, vin doar cu cateva filme de scurt metraj.
Nu pot spune ca unele sunt "magnifice", insa mi-au placut si mi-au ramas in minte majoritatea.
Kiwi
----> Kiwi sau... urmarindu-ti visul pana la moarte
Do penguins fly?
----> ce n-ar face omu ca sa vaneze misterele naturii..... o_O
Warcraft Lore
----> ja, ja, joc vechi, dar filmuletele din Warcraft III sunt fin lucrate. [un mic pont: datorita calitatii slabe de la youtube, se vede de-a dreptul "mirobolant", dar macar incercati sa observati detalii precum parul, hainele, blana, cladirile din jur, piatra, coroana..... cat de migalos sunt lucrate, in calitate superioara filmul da o senzatie de realism, mi-a ramas in minte de cand jucam.]
----> doar un mic exemplu, mai sunt si altele la fel de bune in jocul acesta.
"The piano"
----> Nostalgic, nu?
Chinese Painting and Calligraphy in 3D
----> destul de.. interesant.
Andy Huang - "doll face"
[doar.. uitati-va la el, caci merita]
-> cineva a fost destul de inspirat in a combina aceasta animatie cu melodia "Illusion" - VNV Nation

Pixel Art:
Cum se deseneaza 'pixel art'
Monalisa - tot un soi de pixel art

Sunt multe alte ramuri in domeniu, insa v-am spus doar de cateva.

Cei ce se apuca de arta digitala pot lucra in domeniul mass-media, cinematografiei - animatiilor 2D, 3D sau chiar ajuta la unele filme [exista un procedeu numit matte-painting, in care .. practic.. se picteaza peste peisajul filmat, daca nu ma insel in filmul "Constantine" s-a folosit un asemenea procedeu pentru a 'prepara' unele scene mai demonice ], web-design, design interior, 'cover art' -- copertilor unor albume de muzica, filme, etc., reviste sau isi vind talentul persoanelor private, desenand/pictand/etc.. la comanda, contra-cost.

E un domeniul destul de interesant.. si de primitor, pe internet existand destule comunitati pe aceasta tema, site-uri cu tutoriale ce ajuta la invatarea programului folosit sau invatarea a noi tehnici, insa exista si riscul de lucrari 'furate' si folosite in alte scopuri decat cele ale creatorului, ajungandu-se la reclamatii si situatii destul de neplacute.


Apropo, in Bucuresti, pe strada Mihai Eminesc nr. 115 se afla Galeria de Arta Digitala 115, deschisa anul trecut, iar in curand isi va innoi lucrarile expuse.
Reprezinta artisti din toata lumea, lucrarile fiind printate pe suport textil.
Recent gazduieste lucrarile artistei japoneze Aya Kato, program vizite public: luni - sambata, 12:00 - 20:00.


Un album al artistei a fost lansat la librariile Carturesti din Bucuresti - http://www.carturesti.ro/?p=194

Frank Netter

- artist sau nu? -

Frank Henry Netter (1906-1991) a fost artist, medic, consacrat “medicinei illustrative”.



Nascut la New York in Manhattan intr-o familie instarita el isi dorea de mic sa devina artist. Dupa studii cu profesori in privat a ajuns sa lucreze pentru Saturday Evening Post si pentru New York Times. In ciuda acestui fapt familia sa nu a fost de accord ca el sa aiba o cariera de artist asa ca el a acceptat sa studieze medicina. Scoala medicala si-a terminat-o la New York University.



Pastrand inca legatura cu lumea artei si cu profesorii sai particulari Netter a inceput “arta medicala” pentru a isi suplimenta veniturile. In timp, firmele farmaceutice au inceput sa il caute pe Dr. Netter datorita ilustratiilor sale care ii ajutau sa isi vanda produsele.(de ex: Novocain) In urma unui incident financiar dr. Netter nu a mai lucrat aceasta combinatie de arta si medicina pana la o intelegere cu compania farmaceutica CIBA(1936).



A urmat apoi sa desenaze nu doar pentru anatomie ci si pentru patologie si tehnici medicale. Toate aceste desene au fost stranse de CIBA si a fost creeata CIBA Collection of Medical Illustrations, astfel ajungand la 8 volume (13 carti).
Dr. Frank Netter a ilustrat pentru aceeasi firma farmaceutica de-a lungul vietii sale, doar avand nume diferite(firma): CIBA, CIBA-Geigy, Novartis, iar apoi Elsevier.



Acesta a ramas recunoscut de artisti plastici cat si de medici din toata lumea. As vrea totusi parerea voastra: daca voi credeti ca acest medic poate fi considerat artist?


LISTA CU TILURILE SI PREMIILE ACORDATE(de-a lungul carierei sale):
1966, Townsend Harris Medal, City College of New York
1969, The Harold Swanberg Distinguished Service Award, American Medical Writers Association
1973, Distinguished Service Award, National Kidney Foundation
1979, Resolution of Commendation, Florida State Legislature
1981, Distinguished Service Award, American College of Cardiology
1981, Honorary Degree, Doctor of Science, New Jersey College of Medicine and Dentistry
1985, Honorary Degree, Doctor of Science, Georgetown University
1986, Life Achievement Award, Society of Illustrators
1986, The Solomon A. Berson Medical Alumni Achievement Award, New York University School of Medicine
1986, Honorary Degree, Doctor of Science, University of Sherbrooke, Canada
1986, Lifetime Achievement Award, Association of Medical Illustrators
1986, Dedication of the Netter Library, CIBA-Geigy Corporation
1987, Honorary Member, Radiologic Society of North America
1988, Honorary Award for Contribution to Knowledge of Musculoskeletal System, American Academy of Orthopedic Surgeons
1988, Honorary Fellowship, Medical Artists Association of Great Britain
1990, Award of Special Recognition, Association of Medical Illustrators
1990, Honorary Member Award, American Association of Clinical Anatomists



Pe mine m-a marcat acest om deoarece in ciuda faptului ca nu a fost lasat de parintii sai sa faca ce ii place el a gasit o solutie si a reusit sa si ajute lumea medicala.


Exista un singur nume roman reprezentativ pentru astfel de desene medicale; daca va intereseaza ma intrebati si va las un comment cu numele acestuia. De asemenea ar trebui mentionat ca acesta a ilustrat doar tehnici chirurgicale.



Pozele din articole sunt doar pentru a va face o impresie, daca va intereseaza un anumit segmen imi spuneti si rezolv.