marți, 3 iunie 2008

Paprika




Titlu: "Paprika"

Producator: MADHOUSE,

Sony Pictures Entertainment

Regizor: Satoshi Kon


Intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat, intr-un institut de cercetari in domeniul psihologic, Dr. Chiba Atsuko [terapista] si omul de stiinta Tokita Kosaku au creat si continua sa imbunatateasca un mic mecanism [cat o palma] numit "DC-mini" ce le ofera capabilitatea de a intra efectiv in mintea pacientului pentru a explora lumea interioara a acestuia si a descoperi sursa angoaselor, insomniilor si altor tulburari usoare a psihicului acestuia.


Dr. Chiba Atsuko [aprox. 30 ani], cu dubla-i personalitate [ea si cea care este numita "Paprika" (aprox. 18 ani) - vezi foto - ], joaca rolul detectivului de vise, transpunandu-se in mintea celui tratat, deseori interactionant cu "acesta" in visele sale, acompaniindu-l si ajutandu-l sa descopere care-i problema sa. Filmul debuteaza cu un asemenea tratament.


Anime-ul are o tenta vesela prin coloana sonora placuta si explozia de culori pe tot parcursul actiunii, elemente de suprarealism, de circ, papusi, parade, iar cand unul din cele 4 prototipuri este furat de un asistent al inventatorilor, totul.. asolut totul o ia razna. Ceilalti asistenti devin somnambuli aparent, captivi in lumea viselor in timp ce umbla aiurea prin institut sau mai rau, pe strazi si-nafara.


Cel ce-a furat mecanismul se joaca cu mintea oamenilor, dandu-le iluzia ca visele se contopesc cu realitatea, oameni urmariti de 'monstruleti', cladiri ce se deformeaza, peisaje ce se topesc si multe alte minunatii.


Totul se termina, doar.. dupa ceva mai mult eforturi ale d-soarei Paprika ce survoleaza in lumea creata de hotul nebun. Prinsa intr-un cinematograf, intr-o camera, intr-un pat si la un moment dat 'disecata' ca un fluture ce iese din cocon, Paprika dispare ['adoarme'] iar Dr. Atsuko va trebui sa continue si sa puna capat acestei nebunii.


Mai mult nu spun, caci animatia are un farmec aparte, ea fiind usor suprarealista, destul de mult psihologica, cu ceva conspiratii, iar schimbul dintre cele doua personalitati ale domnisoarei in cauza este usor haotic la un moment dat precum si nebunia declansata de manipulatorul hot; personajele sunt bine conturate iar majoritatea pline de viata, precum toata actiunea antrenanta ce-l face numa bun de vizionate de catre copii, tineri si nu numai.









Niciun comentariu: