luni, 2 iunie 2008

CALIFORNIA DREAMIN' [nesfarsit]


DISTRIBUTIE:
Capitanul Jones• ARMAND ASSANTE
Doiaru• RAZVAN VASILESCU
Sergentul David McLaren• JAMIE ELMAN
Monica• MARIA DINULESCU
Primarul• ION SAPDARU
Andrei• ALEX MARGINEANU
Marian• ANDI VASLUIANU
Liderul sindical• GABRIEL SPAHIU
sotia primarului• CATALINA MUSTATA

Dupa parerea mea, filmul lui Cristian Nemescu este o capodopera cinematografica. daca aveti ocazia sa il vedeti, va veti da seama ca nu sunt doar cuvinte goale. Din marea de blockbustere facute pe banda rulanta pentru a obtine profit cu care sunt obisnuiti cei care merg la cinema, inclusiv si romanii, exista si filme facute din suflet, bine gandite, care reusesc sa transmita un mesaj puternic.


Actiunea se desfasoara in 1999, in timpul razboiului din Kosovo, intr-un mic sat din Romania, Capalnita, seful statiei de tren(un fel de gangster local) opreste un tren transportand echipament NATO. Cei doi ofiteri americani care se ocupa de misiune au doar aprobare verbala, iar lipsa documentelor oficiale este motivul invocat pentru a le opri acestora drumul. Pornind de la stationarea fortata a americanilor, se contureaza un portret dur, obiectiv al realitatii romanesti. Problemele din Romania, raul si uratul din cotidian sunt prezentate in mod haios, insa acumularea imaginilor duce la o senzatie de frustrare, deoarece fiecare dintre noi se confrunta in fiecare zi cu ele. Felul in care comunitatea se schimba in prezenta americanilor este extraordinar-vom recunoaste petrecerile cu mici, cu lautari, deschiderea romancelor catre baietii de peste ocean.

Sincer sa fiu, nu stiu daca strainii care l'au vazut, au inteles foarte bine accentele si comice si dramatice ale situatiilor respective, dar pentru noi romanii, trecuti, unii dintre noi si prin situatiile respective, concluziile si starea generala a personajelor e usor de ghicit.

Titlul sugestiv al filmului (identic cu cel al cantecului din 1963) face referire la asteptarea celor mai in varsta a venirii americanilor si la dorinta tinerilor de a trai visul american. in prima categorie il regasim pe Doiaru(Razvan Vasilescu), seful statiei de gara, iar din a doua face parte fata sa, Monica(interpretata excelent de catre Maria Dinulescu, care a mai jucat si in scurt-metrajul din 2003 al aceluiasi regizor, "Poveste de la scara C", care a castigat Marele Premiu la Festivalul de la Berlin pentru scurt-metraj).

Unul dintre cele mai bune filme pe care le'am vazut in ultimul an, California Dreamin merita cu adevarat vazut. Este o lectie de cinematografie, data de un geniu ce a plecat prea devreme dintre noi, Cristian Nemescu.








*pentru cei interesati, filmul are si un site: http://www.californiadreaminnesfarsit.ro/ .

Niciun comentariu: