sâmbătă, 10 mai 2008

Tu pliezi hartii?

Este uimitor ce pot face unii oameni cu o simpla bucata de hartie!










Make A Kawasaki Rose - video powered by Metacafe



Origami (din japoneză 折り紙 origami, hârtie pliată) constituie arta plierii hârtiei colorate în modele de creaturi vii, obiecte neînsufleţite sau forme decorative abstracte.

Există multe stiluri de origami, acestea pornind de la cele mai simple compoziţii până la compoziţii extraordinar de complexe, alcătuite din mai multe unităţi origami pentru a forma un poliedru, precum şi reprezentări formate din două sau mai multe coli de hârtie. Cu toate aceste multe forme de abordare, cele mai simple forme de origami sunt modelele formate dintr-un pătrat de hârtie, fără a utiliza lipiciul. Se pot folosi diferite feluri de hârtie, de la cea subţire la cea groasă, precum şi hârtia velină a revistelor sau hârtia de împachetat.











Arta origami a fost creată în baza aceleaşi estetici care a stat la baza ceremoniei ceaiului (cha no yu).



Pe lângă valoarea estetică, arta origami mai are, în viaţa cotidiană, şi una utilitară în vestimentaţie (broşe, ornamente de păr) şi decorarea interioarelor (lămpi, bibelouri, abajururi). Uneori îndemânarea meşteşugului origami produce cupe, farfurii, cutii de diferite forme, şerveţele ornamentale.











În România, arta plierii hârtiei este încă considerată a face parte doar din segmentul disciplinelor pedagogice care dezvoltă îndemânarea, uitându-se, poate din ignoranţă, de latura spirituală pe care această artă o are în ţara ei de origine, Japonia.











8 comentarii:

micky spunea...

Ah...mi-ai trezit niste amintiri foarte frumoase legate de origami. Imi amintesc ca facem in primara tot felul de figurine si imi placea la nebunie. La un moment dat primisem o carte destul de groasa despre cum sa faci unele lucruri si era una din cartile mele preferate.
Ce frumos e 8-> ai o satisfactie atat de mare cand vezi ca dintr-o simpla foaie iese o broscuta,sau o lalea sau eu stiu ce altceva...
Foarte frumos articolul...

Adriana spunea...

Foarte tare articolul:X...knd eram mai mica stiam sa fac origami...cocori care dadeau din aripi daca apasai intr-o anumita parte a corpului lor...erau genial:>...interesant articolul si foarte frumoase imaginile...nu imi inchipuiam ca ies lucruri atat de uimitoare din plierea hartiei

cristi spunea...

Arta origami este extrem de interesanta.Din cate stiu eu pentru japonezi arta plierii hartiei(origami) reprezinta o adevarata cultura si se spune ca in antichitate doar cei cu rang ridicat cunosteau tainele plierii.Bobby cred ca stii mai multe tu :)

bam-bam spunea...

Ma amuza varietatea utilizarii celor 3 dimensiuni in ultimele articole.

Eu vad origami ca obiceiul pornit de la mototolirea hartiei accidental sau datorita presiunilor psihice. Si unde s-a ajuns...

nectarin spunea...

Din unidimensional rezulta tridimensional, cu migala si grija, talent si antrenament.
Pacat ca la noi nu este atat de.. raspandit origami ca arta, nu doar ca aplicatie pentru copii.

Am auzit de o expozitie de origami in ceainaria Yume din Cluj, am cautat informatii pe internet, poate poate c-au mai evoluat lucrurile, insa cand am vazut poze de acolo.. dezamagita, caci erau la nivelul elementar care tot circula via cartile frumos colorate, frumos explicate, cu poze frumoase care le gasesti la librariile din oras .__.
Pacat ca oamenii in general nu sunt interesati de un nivel superior. Ar iesi ceva frumos.

Ph0.3niX spunea...

Oau-imi amintesc ce uimita am privit prima lalea de hartie:X...si cat de mult am incercat sa invat sa fac si eu una si n-am reusit:(( [Cine stie imi arata si mie? Am ramas cu sechele de cand eram mica pt ca nu mi-a reusit:(((].
Adevarul este ca a "plia" hartia ca sa ajungi la formele la care trebuie(lalea, broscuta, pocnitoare, etc) este mai greu decat pare si necesita antrenament. Ceea ce ne invata pe noi in scoli(Ex:coifurile) nu se poate numi origami.

Razvan.N spunea...

E interesant articolul,chiar speram sa zica cineva ceva si despre origami.. din cate stiu,arta asta nu e chiar asa de raspandita.. dar, dupa parerea mea, e doar o chestiune de timp pana o sa se raspandeasca in toata lumea..
E uimitor ce poate sa iasa dintr-o simpla foaie de hartie..:)

bam-bam spunea...

@diana
Pocnitoarea e banala de realizat. Imi amintesti de clasa a 6a si zgomotul hartiilor din clasa. ^^