miercuri, 7 mai 2008

Grafica 3D pe calculator

Grafica 3D, adica grafica tridimensionala se regaseste pe calculatoarele personale ca un update de la grafica 2D.
Putem considera acest mod virtual de reprezentare a obiectelor o arta, deoarece majoritatea lucrarilor sunt foarte spectaculoase din diferite puncte de vedere.
- Unele lucrari 3D au scopul de a reprezenta obiecte reale. Aceste proiecte se realizaeaza efectuand masuratori exacte, iar apoi transpuse intr-un program de grafica tridimensionala. In zilele noastre modelarea tridimensionala a ajuns la nivel foarte inalt, majoritatea programelor utilizand efecte si programe de redat lucrarea intr-un mod foto-realistic, cu alte cuvinte produsul finit arata ca si cum ar fi o poza facuta cu un aparat foto de o calitate inalta si o rezolutie mare.
- Alte proiecte sunt folosite pentru realizarea animatiilor. Acestea pot fi fotorealistice (Acest tip de grafica 3D este folosita in general in jocurile video de noua generatie sau chiar in filme, ex. Al cincelea element), sau sub forma de desen animat (gen. Shrek)
Shrek

Crysys
Mangore

- Grafica 3D se regaseste si in proiectele arhitectilor sau inginerilor proiectanti de masini.

Proiectarea tridimensionala a unei caseMasina modelata in 3Ds Max.

- Reprezentarea tridimensionala asistata de calculator este folosita din ce in ce mai mult in foarte multe domenii cum ar fi: fizica, matematica, astrologie, anatomie, biologie, chimie.

3 comentarii:

Hermina spunea...

Ei si vine acum intrebarea ce ne-am face fara aceste reprezentari tridimensionale?raspuns:searching.. searching..stop,eror,eror.Probabil am fi mai "saraci",intebuintarea 3D a venit si ea ca un raspuns la o necesitate.Chiar se nasc si lucruri impresionante utilizand reprzentarea tridimensioanala.Interesting articolul tau.

Alex F spunea...

Sincer la fiecare articol plec de la urmatoarea intrebare : e oare arta ? aici raspunsul a fost clar devine o arta pentru ca daca se face o paralela aceasta forma de reprezentare grafica ,in timp, daca nu a facuto deja,inlocuie pensula si panza - astfel poate fi considerata un upgrade la pictura sau desen.Are avantajele ei dar si anumite dezavantaje- am experimentat doar avantajele pana acum dar le astept si pe celelalte dupa colt.Libertatea oferita de un program pentru a realiza ceva e imensa , bine nu la fel ca cea data de creionul din mana dar totusi ne apropiem de acel moment.

Cătălin George Feștilă spunea...

Nu ma consider un artist , si nu am studii de specialitate insa nu conteaza ce "penel" folosesti rezultatul final va "uimi"