
"Cosaşi odihnindu-se" de Camil Ressu
"Muncitorul şi colhoznica" de Vera Muhina

Probabil va intrebati de ce va exasperez si pe blog-ul de la desen cu istoria,dar de aceasta data este doar o recenzie a unui film care a reusit sa imbine istoria cu arta.Ei bine, de curand am vazut un film numit "Marele jaf comunist",regizat de Alexandru Solomon, care avea ca subiect jaful asupra "Bancii de Stat"(banca unica din perioada comunista) din 1959. La baza acestui film sta un altul."Reconstituirea",in care cei care au fost suspectati si condamnati de comunism isi joaca rolurile pt a reconstitui jaful asupra bancii.Exact asta mi s-a parut cel mai interesant ... suspectii sau vinovatii au jucat intr-un film artistic care cuprindea reconstituirea jafului,pas cu pas, din momentul planuirii acestuia pana la realizare,momentul procesului si finalul condamnatilor- executarea. Foarte interesant mi s-a parut si faptul ca filmul initial,"Reconstituirea", a fost realizat pentru a se difuza membrilor partidului,dar au reusit sa il vizioneze si persoane straine.
Astfel descoperim faptul ca regimul comunist s-a folosit de mijloacele de exprimare artistica pt a cultiva si intretine teroarea si pt promovarea ideologiei regimului. Atât în pictură, cât şi în sculptură temele predominante erau muncitorii din fabrici şi ţăranii, figurile conducătorilor Lenin şi Stalin,dar si ale altor dictatori ai regimului, scene cu caracter revoluţionar sau din viaţa zilnică. Reperul oferit artistilor in cazul artei realiste era reprezentat operele lui Ilia Efimovici Repin.
Reprezentanţi tipici ai acestui stil au fost pictorii Serghei Gherasimov ("Sărbătoare în colhoz", 1937), Aleksander Gherasimov ("Stalin şi Voroşilov în Kremlin", 1938), Boris Vladimirski ("Trandafiri pentru Stalin", 1949), Mihail Nesterov şi sculptoriţa Vera Muhina ("Muncitorul şi colhoznica", 1937).
In Romania s-a infiintat "Cooperativa Artiştilor Plastici" in 1949, deoarece se considera ca arta era un "formalism burghez".Astfel pictorii romani sunt nevoiti sa urmeze noile motive impuse de comunism:muncitorul,conducatorul de stat sau orice motiv care promova regimul. Desi au fost nevoiti sa se supuna temelor conventionale doctrinei,datorita talentului lor exceptional,se remarca pictori cum ar fi Camil Ressu (Semnarea apelului pentru pace), Alexandru Ciucurencu (1 Mai, Ana Ipătescu), Corneliu Baba (Oţelari).Alti reprezentanti ai realismului socialist sunt Theodor Harşia,Iulia Hălăucescu,Brăduţ Covaliu etc.
Trandafiri pentru Stalin de Boris Vladimirski
2 comentarii:
Wow: Astfel descoperim faptul ca regimul comunist s-a folosit de mijloacele de exprimare artistica pt a cultiva si intretine teroarea si pt promovarea ideologiei regimului. Trist, dar adevarat. Dar, dupa cum spui si tu, artistii au fost[in cea mai mare parte]obligati sa le faca pe plac liderilor[sau pentru a le intra in gratii-nici asta nu e exclus]. In fond era vorba despre viata,respectabilitatea si mai ales siguranta lor, nu?. Nu cred ca le facea placere ca in loc de altceva sa stea sa-l picteze pe Stalin sau cine stie ce alta prostie impusa de regim[ex:scene din viata taranilor].
M-ai convins sa vad filmul! Am sa scriu si parerea despre film dupa ce il vad;)
Citind articolul tau si avand in minte proiectia imaginii comunismului,care ni s-a creionat la scoala,am tendinta sa dau crezare faptului ca perioada comunismului a insemnat un impas in arta,dar tot raul spre bine,pentru ca impasul a fost depasit si cred ca pe de o parte,impunerea unei teme artistice poate dezvolta tehnica si perspectiva artistului,asa cum in orice concurs temele sunt impuse,pentru a evita stereotipia,pentru ca este evident faptul ca fiecare concurent ar reproduce desenul care ii iese cel mai bine,fara e progresa,fara a-si pune mintea la contributie,fara a medita si fara a-i da frau liber imaginatiei,insa in cazul cominismului,alt aport in afara de dezvoltarea tehnicii portretului(numarul modelelor fiind limitat,fiindca nu se admitea decat realizarea portretelor taranilor,ale munctorilor si ale liderilor politici)nu gasesc.Probabil ca incatusarea aceasta,ingradirea razei de desfasurarea a artistilor era destul de frustranta pentru acestia,dar iata ca au luat nastere si picturi remarcabile.
Trimiteți un comentariu