luni, 21 aprilie 2008

Memento Mori?

Totul atârnă de la un început foarte mic. Începutul e jumătatea întregului.
Nimeni nu-si mai pune intrebarea de unde a inceput totul? Pentru a putea intelege prezentul trebuie sa intelegi intai trecutul.

V-ati intrebat vreodata de unde a aparut arta? Sau care au fost manifestarile ei? Dar ati reusit oare sa vedeti dincolo de aparente?

Pe Valea Nilului, stransa intre maluri inalte si stancoase, s-a faurit, cu multe milenii inaintea erei noastre, o veche civilizatie a lumii mediteraneene, cea a Egiptului antic. A fost cel mai vechi stat din lume, anterior tuturor celorlalte, inzestrat cu o administratie, o fiscalitate, o justitie si o armata comparabile cu cele ce au luat nastere mai apoi in toate tarile. Arta era dominata de legile heratice. Arta, dintotdeauna, a fost considerata de vechii egipteni un simbol solar si intruchipare a perfectiunii, regalitatii si divinitatii, norocului, bogatiei, fericirii.

Si totusi, instrumentele folosite nu le permiteau sa realizeze unghiuri perfecte sau aproape perfecte de 90 de grade(Colturile piramidelor au unghiuri cuprinse intre 89 si 91 de grade). Modul de suprapunere a blocurilor de piatra ramane inca un mister(desi se presupune ca s-a facut cu ajutorul sclavilor sau parghiilor-dar Forţa umană nu este suficientă, indiferent de numărul de trăgători, să tragă un bloc de piatră de câteva tone pe un plan înclinat de 20 de grade). In piramida lui Keops toate pietrele din interior se potrivesc aşa de bine, încât nu poţi strecura nici un card între ele. Sarcofagul este orientat conform direcţiilor busolei şi este cu numai 1 cm mai mic decât intrarea în cameră, iar fiecare piramida are varful si respectiv camera mortuara indreptate perfect spre anumite constelatii.
Asta numai in materie de arhitectura care reprezinta principala arta consacrata egipteana. De ce forma de piramida in primul rand? Ceea ce se remarca este cultul bradului[etern verde]-China, Egipt, unele civilizatii amerindiene vedeau piramida ca pe o reprezentare a acestui copac, avand in vedere ca el nu exista in nici una din regiunile unde gasim piramide. Sau cum explicam ca pe peretii unor temple apare exact reprezentarea unui bec?
Şi totuşi piramida există, poate fi văzută, pipăită, dar nimeni nu poate spune cu certitudine CUM, DE CINE şi CÂND a fost construită[Învăţaţii Egiptului antic spuneau că piramida a fost acolo dintotdeauna, prin celebra zicală "omul se teme de Timp, dar Timpul se teme de Marea Piramidă"].


Elemente deosebit de interesante pot fi remarcate la celebra pictura murala(datata ca fiind de acum 3000-5000 ani) "Doamna Alba" descoperita in Africa de S-V intr-o pestera de pe un munte din desertul Namib, in care se imbina stilurile egiptean, cantabric, cretan si hoggarian. Oamenii(albi si negri) sunt redati numai din profil, invesmantati sumar sau purtand doar podoabe si arme, putandu-se observa fb amanuntele anatomice. Insa figura centrala, o femeie alba, este imbracata in pulover pe gat si cu maneci, pantaloni stramti, manusi, jartiere, ciorapi, pantofi si are parul(rosu) prins intr-o plasa cu diamante(?)[oare bosimanii citeu reviste de moda acum 5000 de ani?:))]. Cum se poate explica ca oamenii purtau imbracaminte asemanatoare cu cea actuala, insa ei sunt gasiti numai in blanuri si piei de animale?

Pictura rupestra: astronautul. In pictura rupestra oamenii sunt reprezentati stangaci, din profil. Atunci cum se face ca pe toate continentele au fost descoperite reprezentari ale unor fiinte umane purtand haine greoaie si avand casti ciudate, costumatii care seamana inexplicabil de mult cu imbracamintea actuala a astronautilor.


In seria arta inexplicabila amintim de faimosul Stonehenge. Calendar? Ceas? Nu se stie...



Mai sunt multe exemple de dat, insa din lipsa de spatiu si timp le postez doar pe astea. Concluziile sunt doua: arta nu are un inceput(probabil nu va avea nici un sfarsit) si nici o explicatie cunoscuta, insa poate sa dea raspunsuri cand nimic altceva nu mai poate. Cand noi nu o sa mai fim, ceea ce am realizat va ramane.

In incheiere sper ca v-am pus un pic creierul pe bigudiuri si v-am facut sa va puneti cateva intrebari... Daca ati avut rabdare sa cititi pana aici va rog sa scuzati faptul ca unele date sunt aproximate, insa se bazeaza pe niste carti pe care le-am citit acum un an(Dan Apostol) si am scris ce am retinut. Probabil ca o sa revin cu mai multe date

9 comentarii:

Lolly spunea...

Mie nu-mi pune creierul "pe bigudiuri"; de ce sa nu fi putut toti acei oameni sa care blocurile de piatra? Cand am ajuns la Piramidele din Giza (Pastele trecut, 2007) se vedeau numai blocurile de piatra, nu mai era nimic in exterior, piatra aia care reflecta soarele, motivul pentru care oamenii de rand se inchinau Marilor Piramide, crezand ca sunt sacre - in fond, ei erau cei care le-au cladit, se inchinau in fata propriei creatii - asta insa pentru ca ei erau cei care au dus un plan facut de altcineva la capat; erau unealta muncii, nimic altceva; revin, cand am ajuns la Piramide de la distanta nu pareau cine stie ce ... cu cat m-am apropiat mai mult insa cu atat tronau mai mult deasupra mea; eram de-a dreptul euforica, nici nu-ti pot descrie cum topaiam si radeam pe-acolo; pentru niste bucati de piatra; in fine, asa sunt eu; ideea e ca nu mi se pare imposibil ca oamenii aceia sa fi carat blocurile de piatra; cand ajungi acolo ramai miscat de grandoarea lor dar in acelasi timp nu te mai indoiesti de posibilitatea construirii lor de catre om;
Mai e vechea teorie cu extraterestrii, calatoriile in timp, cine sunt eu sa zic ca nu ar fi asa?
In fond, de ce ne mai chinuim atata sa intelegem chestiile astea de baza cand sunt de fapt atat de obscure?; e ca si cum ai incerca sa rezolvi o problema la fizica fara sa ai datele; unii oameni uita sa mai traiasca in prezent batandu-si capul cu ce s-a intamplat in trecut pe principiul "ca sa intelegem prezentul trebuie sa intelegem mai intai trecutul". There's one thing I know for sure si asta e ca prezentul inseamna sa traiesti si nu vad ce poate fi mai important - de aici porneste totul.

Ph0.3niX spunea...

nu mi se pare imposibil ca oamenii aceia sa fi carat blocurile de piatra. Sincer, nici mie avand in vedere nr enorm de sclavi de care dispuneau si tratamentele inumane pe care le aplicau. Dar nu eu am zis asta, ci niste oameni de stiinta care au studiat problema in amanuntime.

chestiile astea de baza cand sunt de fapt atat de obscure. Unele sunt, altele nu. Rolul articolului e sa ridice niste semne de intrebare si sa arate ca desi oamenii cred ca stiu totul, nu-i chiar asa si trebuie sa vezi dincolo de aparente. Nu totul incepe cu prezentul pt ca nu putem trai in ignoranta totala. Si mai ales, peste 5000 de ani poate o sa fim noi socotiti ca fiind plini de mistere pentru lucrurile pe care le lasam in urma noastra(in cazul asta arta).

Niculae George Daniel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Niculae George Daniel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Niculae George Daniel spunea...

Articolul nu mi-a pus creierul "pe bigudiuri"!Cunosc informatiile oferite in acest articol( inclusiv controversele din jurul acetor probleme)!Ca dintr-un sac fara sfarsit, aceste discutii vor continua pana cand cineva gaseste o explicatie convingatoare pentru toata lumea refritoare la modul cum au luat nastere aceste monumente (dar pana si atunci tot nu vor fi cu totii convinsi)!In orice caz raspunsul la toate intrebarile noastre trebuie sa vina din partea dovezilor stiintifice sau istorice(ex: picturi rupestre care sa descrie cu exactitate procesul).Pana la acel moment asistam la un fenomen numit generic "Cooperativa munca in zadar"

Hermina spunea...

da:))deci ador expresia asta cu "creierii pe bigudiuri",de asta te invidiaza KOKO pt k esti o sursa inepuizabila de expresii fertile:D poate doar scleroza sa te rapuna:d,deci felicitari pentru expresie,vai imi place la nebunie ,dar sa trecem la treburi serioase:D:so:articolul tau,imi place bineinteles,dar pune intrebari retorice,sunt convinsa ca fiecare savist si fiecare cercetator si-a pus intrebarile acestea fara raspuns.Nu cred ca are rost sa dezbatem din nou acest subiect, pentru ca il putem lungi la nesfarsit asa ca ma limitez sa spun doar:tocmai asta e interesant la aceste intrebari,faptul ca nu au raspuns.

Hermina spunea...

continuare:si raman la stadiul unor enigme.

Adriana spunea...

Nici mie nu mi-a pus creierul pe bigudiuri pentru ca sunt sigura ca toti...mai devreme sau am tarziu...ne-am pus intrebarile astea si ne-am fixat pe o anumita teorie elaborata sau pur si simplu am ridicat din umeri si am asteptat sa vedem ce se mai intampla.Sunt de aceeasi parere cu cu George numind fenomenul dicutiilor in jurul acestor teme "Cooperativa munca in zadar" sau ca sa iti continui ideea "pusul creierului pe bigudiuri degeaba". Enigmele de acest fel sunt cu adevarat fascinante,dar unele isi pierd farmecul in urma mediatizarii intense care duce la elaborarea de teorii care de care mai neverosimile asa ca mai bine lasam specialistii si cei care chiar au o treaba in domeniu sa gaseasca explicatii convingatoare.

Anonim spunea...

Um...toata lumea zice ceva de expresia"creier pe bigudiuri"?:)) Sunt singura care a mai auzit-o pana acu?:-jEu nu cred ca este totul degeaba, de exempu eu nu stiam de tanti cu pulover sau de astronautii din picturile rupestre. Cine stie...poate erau veniti din viitor, sau extraterestri, sau pur si simplu niste soldati mai avangardisti care prezentau moda militara a noului sezon...kiddin'In orice caz, in viitor poate vom afla raspunsurile la toate intrebarile noastre.:)