marți, 22 aprilie 2008

Arta imbalsamarii

Arta extinsa la limite pana devine ritual. Un moment in care cadavrele devin, prin imbalsamare -arta. Cultul mortii.



Ce sunt mumiile?
Cuvantul mumie,nu este de origine egipteana,asa cum s-ar crede.El vine din cuvantul arabic mumiyah. De cele mai multe ori mumiile ne sunt prezentate ca niste corpuri infasurate in panza si ingropate adanc in niste piramide.
O mumie este corpul unei persoane(sau al unui animal)care s-a pastrat dupa moarte.In mod normal,dupa moarte, bacteriile si alti germeni patogeni mananca tesuturile moi(precum muschii si pieea)lasand doar oasele.Acest lucru se intampla doar in prezenta apei. Daca dupa moarte,din corp este extrasa toata apa, atunci corpul se conserva si devine mumie. Corpul se poate conserva asa de bine,incat ne putem da seama cu usurinta cum arata acea persoana cand se afla in viata. Mumiile se pot forma pe cale naturala sau pot fi facute de om. Cele pe cale naturala se datoreaza in cea mai mare parte conditiilor climatice(in conditii de frig sau caldura extrema, si in conditii de fum intens).
Egiptenii au inceput sa-si mumifice mortii in preajma anului 2600 i.e.n iar de-a lungul timpului aceatsa tehnica a evoluat foarte mult. Mumificarea a atins cote maxime in perioada anilor 1570-1070 i.e.n,dar in special pe timpul lui Tutankhamon. Mumificarea se facea atat de bine,incat chiar si dupa 4000 de ani, oamenii de stiinta pot preleva monstre de ADN sau alte tesuturi.
Sarcina de a mumifica faraonul sau alte persoane imoprtante, revenea doar Inaltilor preoti,care erau ajutati de cei mai credinciosi preoti ai lor.

Mumificarea intervenea atunci cand persoana decedata era o mare personalitate,un mare conducator sau faraon. Mumificarea in Egiptul antic era un proces indelungat si foarte costisitor. De la cap la coada erau necesare aproximativ 70 de zile(dupa parerea mea foarte mult avand in vedere clima si faptul ca, corpul se descompunea rapid) pentru a imbalsama un corp neinsufletit.Tinand cont de faptul ca egiptenii credeau ca mumificarea reprezinta un pas deosebit de important in viata de dupa moarte,puntea de legatura dintre viata si viata de dupa,ei, dupa cum isi permiteau se inmormatau sau mumificau cat mai fastuos.Faraonii,despre care se credea ca devin zei, dupa moarte,aveau parte de cea mai mare si mai pompoasa ceremonie si mumificare .


Dar care era ritualul in sine? Atat de bine pastrat, transmis din generatie in generatie




Arta egipteana de mumificare este alcatuita din mai multe etape:
Pimul pas era spalarea si purificarea religioasa a cadavrului.
In cel de-al doilea pas trebuiau indepartate organele interne.In partea stanga a copului se facea o mica incizie de circa 10 cm prin care erau scoase intestinele, stomacul, ficatul, si plamanii.
Fiecare dintre aceste organe erau apoi separat uscate in natron, pentru a descuraja astfel bacteriile.
Dupa aceea aceste organe erau infasurate individual in fasii lungi de panza,dupa care erau puse in cate un vas (fiecare dintre cele 4 vase reprezentand pe cate unul dintre cei 4 fii ai lui Horus. Acestea erau aranjate dupa cum urmeaza: in vasul Qebehsenuef, vasul cu cap de soim, erau asezate intestinele; in vasul Duamutef, vasul cu cap de sacal, era asezat stomacul; in vasul Hapy, vasul cu cap de babuin erau asezati plamanii, iar in vasul Imsety, vasul cu cap de om era asezat ficatul.
Cavitatea era umpluta cu natron (o sare care se gasea din abundenta pe malurile Nilului si care este compusa din sare, bicarbonat de sodiu, carbonat de sodiu si sulfat de sodiu),iar creierul era scos din cavitatea craniana prin nas, cu ajutorul a doua bete lungi. Ei spargeau osul despartitor dintre nas si craniu si introduceau pe acolo cele "doua bete". Atat de mult agitau si mestecau creierul in interior, pana cand acesta se lichefia si curgea afara, prin cavitatea nazala. El nefiind imoprtant era probabil aruncat.
Dupa acest pas, corpul era asezat pe o masa de imbalsamare unde era in totalitate acoperit cu natron. Acest pas dura 40 de zile. Dupa acele 40 de zile, corpul era curatat de natron, cavitatea corpului era unmpluta cu diferite ierburi sau panza, iar corpul era in totalitate uns cu uleiuri speciale (mir,vin de palmier,ulei de cafor), care aveau proprietati anti-bacterine. Dupa ce si acest pas a fost efectuat mumia era infasurata in benzi textile lungi de cativa metri. Aceste benzi erau lipite intre ele cu ajutorul unor rasini, de pin, de brad sau ceara de albine. Fiecare mumie avea un anumit miros.
In acelasi timp, tamplarii lucrau la unul sau mai multe sarcofage. De obicei se faceau mai multe sarcofage,pentru ca apoi sa se aleaga cel mai bun, cel care se potrivea cel mai bine. Dupa ce sacofagele erau terminate intrau in scena decoratorii. Pictura fina care se gaseste pe sarcofage era rareori facuta direct pe lemn.



Tehnica mumificarii s-a dezvoltat odata cu tehnica parfumurilor, esteticii si chiar arhitecturii.


Dedicatie, atentie, credinta, traditie, ritual. ARTA

Si cel mai incredibil, inestetic si inspaimantator lucru poate deveni ARTA

*imi pare rau pt cei carora acest articol le-a provocat o usoara stare de greata sau lipsa apetitului(as fi pus poze cu mumii, dar cred ca ar fi fost prea mult)

8 comentarii:

micky spunea...

Wow...wow...wow..
M-a uimit articolul asta,sunt lucruri pe care nu le stiam. M-a surprins mai ales perioada mare de timp in care mumificau corpul neinsufletit.
Si cu toate astea se revine la aceeasi intrebare.E sau nu arta? Eu ma abtin in directia asta de la comentarii.
Dar, mi-a placut.

Hermina spunea...

Mie nu mi-a provocat nici un sentiment de repulsie acest articol si chiar mi-ar fi placut daca ai fi postat mai multe poze,oricum articolul este reusit din punctul meu d vedere si ofera un pachet de informatii captivante(poate am fost influentata aici si de faptul ca am o atractie fata de Egipt).Misterele mumiilor,ale Egiptului,ale piramidelor constintuie in continuare un pol de atractie,consider ca mai sunt multe lucruri de aflat,de sapat,de cercetat in legatura cu aceste taramuri..tratez ca arta ceea ce faceau ei in acele timpuri,era un adevarat mestesug care cuprindea mai multe planuri in opinia mea,pe langa arta,viata,era si un cult..pe scurt ma bucur ca bloggul nostru e in ascensiune..

NacevTudor spunea...

Eu cred ca acest ritual a fost privit ca fiind ceva mai mult decat arta. Arta era reprezentarea etapelor/indicatiilor prin picturi pe perete(murale).
De asemenea as mai vrea sa spun ca acest articol nici mie nu mi-a provocat nici un sentiment de repulsie, mi-a facut placere sa il citesc deoarece mi se pare o tema interesanta si am aflat lucruri noi.

Lolly spunea...

Oricat de mult m-ar pasiona Egiptul Antic, Egiptul in sine si mumificarea si toate templele mortuare si piramidele, nu stiu daca mumificarea poate fi considerata o arta ... exista mai multe moduri de a "deal with the dead" : avem mumificare, ingropare si incinerare (cele mai cunoscute). Eu nu consider ingroparea si incinerarea ca fiind o arta, spre exemplu... si atunci de ce ar fi mumificarea? Exista o diferenta intre ritual si arta ... daca ceva se practica de mai mult timp avand in vedere anumite etape atunci devine un ritual. nu o arta, Precum spune si Tudor, "acest ritual a fost privit ca fiind ceva mai mult decat arta" - era altceva ...

Lolly spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Adriana spunea...

Ce pot sa spun?...Deja cunosteam procedeul imbalsamarii pentru caintr-o anumita perioada ma pasiona foarte mult Egiptul(inca ma mai pasioneaza) asa ca urmaream multe documentare si citeam multe carti despre acesta(mai ales de istorie.Prima data am aflat detaliile imbalsamarii prin clasa a Va sau aVIa si cel mai mult m-a socat ce se intampla cu creierul...La fel ca si altii care au postat cred ca pentru egipteni mumificarea era mult mai mult decat o arta,era cel mai sacru ritual al lor;sa nu uitam ca in sarcofagul mumiilor s-au gasit toate cele de trebuinta pentru o viata viitoare.

Anonim spunea...

Loli, se poate numi arta pentru maiestria cu care sunt facute corpurile sa reziste asa de bine in timp.Sunt de mentionat si talismanele(in forma de scarabei, hieroglife, etc) ce se puneau intre fasiile de panza infasurate in jurul trupului.You've gotta looove Egipt!
:)

bam-bam spunea...

De asemenea, si eu sunt de parere ca intregul proces de mumificare este numit arta pentru rezultatul indelungat ca rezistenta temporala.