marți, 22 aprilie 2008

Banii Dezvaluie Istoria



             Fara indoiala ca una din tarile mele preferate este Egiptul, o tara situata pe malurile fluviului Nil, lasand aproximativ 95% din teritoriu neexplorat: desertul.
             Egiptul m-a fascinat dintotdeauna, de cand am auzit prima oara de el, am impresia - si asta a fost acum destul de mult timp. Prin urmare, cand a aparut oportunitatea pentru familia mea si pentru mine de a-l vizita nu as fi putut fi mai fericita! In sfarsit urma sa vizitez aceasta tara fascinanta si misterioasa!
             Nu statusem acolo prea mult timp pana sa-mi dau seama ca nu Egiptul era cel care m-a captivat, ci Egiptul Antic - da, este o diferenta, nu aveti idee cat de mare ... Egiptul care a fost candva - templele, sanctuarele, piramidele ... ruine prafuite peste alte ruine prafuite, fantome ale grandorii majestice si a splendorii uimitoare a ceea ce au fost candva. In acele vremuri tara era condusa de catre Faraoni, care se credeau a fi progeniturile zeilor si zeitelor, venerati de supusi, conducandu-si tara in pace si prosperitate. Acum cateva decenii insa acesti conducatori infricosatori erau "treated as a joke" de catre egipteni.  Acestia le-au desecrat mormintele si templele pentru a le folosi ca locuri de unde furnizau pietre pentru casele, moscheele si alte cladiri pe care doreau sa le construiasca. Au tratat Piatra de la Rossetta (singura relicva supravietuitoare a acelei vremi, care a permis descifrarea hieroglifelor) cu cea mai mare nepasare: au utilizat-o ca modalitate de a sustine zidul unui templu care statea sa cada. 
             Egiptenii nu aveau deloc respect pentru monumentele antice ce au supravietuit mileniilor, pana cand nu au realizat implicatiile financiare ale acestora. Ceea ce ei considerau ca fiind o ruina nefolositoare era privita de catre englezi si francezi ca fiind o comoara nepretuita in schimbul careia ar fi fost fericiti sa de desparta de o mica avere. Negustori innascuti, egiptenii au considerat acest schimb un business foarte infloritor - gramezi de praf si ruine si cadavre pentru sume enorme de bani ... cine ar fi crezut?  Ceea ce nu puteau vinde au transformat in destinatii turistice - nu prea puteau da la schimb Marile Piramide, spre exemplu. Prin urmare, foarte multe persoane din lumea intreaga au calatorit in Egipt pentru a vedea monumentele atemporale, facandu-i pe egipteni mai fericiti cu fiecare bacsis, aaa, pardon, vizita. 
             Parerea mea e ca egiptenii sunt usor de corupt, lucru benefic pentru umanitate: cu cat sunt ei mai lacomi cu atat devenim noi mai culti - din punct de vedere al Egiptului Antic, evident, dar e si asta ceva ...

3 comentarii:

Anonim spunea...

Ma gandeam acum ca Romania este in starea in care era Egiptul acum cateva decenii cand erau distruse monumente. N-ai cum sa treci peste stirile(eu cel putin) despre inconstienti care trec cu buldozerele/tractoarele etc peste vestigii arheologice proaspat descoperite. Problema e ca se intampla cam des si o sa continue treaba daca nu ne trezim.

bam-bam spunea...

Pacat ca romanii n-o sa aibe nicio data simtul comercial al egiptenilor, ca sa nu mai zic de cel al grecilor sau al turcilor.
Asa ca, deocamdata suntem obligati sa ne scotocim buzunarele pentru orice secunda petrecuta in scopuri culturale/istorice.

Adriana spunea...

Ce surpriza!!!Normal ca banii dezvaluie istoria asa cum ai spus si tu.Altfel nu am beneficia de vizite la piramide sau cum a spus bam in al comment la templele grecesti.Daca au fost egiptenii in stare sa vanda si mumii...la ce sa ne mai asteptam.Ca sa il citez pe bam cu putin noroc vom reusi si noi in viitor sa exploatam latura comerciala a istoriei,in loc sa distrugem vestigiile arheologice pt a face loc unor statiuni sau unor zgarie-nori.