marți, 22 aprilie 2008

Arta ceaiului


Si lucrurile obisnuite, banale, pot deveni arta si pot avea o istorie proprie.

Ceaiul verde a fost introdus din China in Japonia in secolul al VI-lea d.Hr., ca o marfa de contrabanda. Aici el s-a raspandit rapid devenind o componenta a vietii de zi cu zi, care in prezent nici nu mai poate fi conceputa in lipsa lui.
Initial, ceaiul era preparat de anumiti calugari in cadrul unui ritual foarte strict, fiind oferit in timpul pauzelor de meditatie a maestrului si discipolilor lui. Fiecare operatiune din ceremonia ceaiului simbolizeaza o anumita idee filozofica si reprezinta o punte de legatura intre aspectele religioase si cele estetice.

Initial, motivul pentru care toti mergeau la ceainarie nu avea nimic de a face cu ceaiul, care era doar o scuza. Tinerii se adunau ca sa cante la instrumente si sa se bucure de performantele lor sau doar de companie. Printre cei bogati, bautul ceaiului ca arta s-a ridicat la noi standarde si mici ceainarii erau incluse in multe gradini pe care oficialii le construiau. Ceremonia ceaiului a fost preluata rapid de cercurile aristocratice si transformata intr-un eveniment de societate.

Ca multe alte arte din Japonia antica, ceremonia este privita ca mijloc de iluminare; cu alte cuvinte, este partea centrala a Chado, sau „Calea Ceaiului”. Este originara din China, dar acolo obieciul s-a stins; insa combinat cu elemente Zen, ramane o parte fascinanta a culturii japoneze.
Ea a dezvoltat nu numai ceramica si casele ceaiului, ci si arta aranjarii florilor si caligrafia.

Dar in ce consta aceasta procesiune?
1. Ceremonia implica intotdeauna o gazda si mai multi invitati. Poate fi tinuta in alcovul camerei principale, dar cei care isi pot permite pot construi o casa pentru ceai cu gradina. 2. Musafirii se spala pe maini si pe gura inainte de a intra in casa ceaiului, iar inauntru manifesta respectul, umilinta si egalitatea prin scurte ingenunchieri.
3. Gazda si oaspetele de onoare se aseaza apoi pe o rogojina asternuta pe jos, iar ceilalti musafiri pe alta rogojina. Ustensilele si vasele necesare se pun pe a treia rogojina, in timp ce a patra ramane libera, fiind asezata dinaintea unei nise unde se afla un obiect de arta caruia i se arata un respect deosebit pe durata ceremoniei. In fine o ultima rogojina, mai mica decat celelalte, este asezata in fata unei vetre fixata in podea si pe care gazda incalzeste apa. In afara de vase, mai sunt necesare o caldare de apa, un caus, o lingurita pentru ceai, cutia de ceai si o maturica speciala de bambus.
Apoi, una cate una, gazda toarna niste pudra de ceai verde (Matcha) in castroanele ceramice pentru ceai si amesteca cu apa firbinte. Ceaiul devine consistent si spumos, iar gazda ofera fiecarui oaspete castronul sau pentru a sorbi din ele.
4. Pe durata pregatirii ceaiului domneste o liniste absoluta, dar cat timp se bea, se pot auzi discutii in soapta si cuvinte admirative la adresa obiectului pretios din nisa. Fara mancare ceremonia ceaiului dureaza cca o ora.


Ce ziceti, devenim si noi adeptii artei ceaiului?

16 comentarii:

Ph0.3niX spunea...

Arta ceaiului este f complexa si tine atat de estetic, cat si de spiritual. Sincer, nu m-ar fi interesat tema asta daca nu-l citeam pe Kawabata inainte, care face din arta ceaiului o punte intre trecut, prezent si viitor si vorbeste in detaliu despre tot ce presupune aceasta ceremonie.

Si totusi cand ma gandesc la ceai, ma gandesc si la englezi cu ceaiul lor de la ora 5(de fapt de la ora 4). Deci arta ceaiului e prezenta in cultura mai multor popoare. O adevarata arta pluri-nationala, dar cu manifestari diferite, ne c'est pas?

Lolly spunea...

Da, mama, deci e o scena in Shogun in care Mariko-san trebuie sa-si invite sotul la ceai si e totul descris foarte amanuntit de cand intra Japonez-san ala in coliba sau casuta sau ce e aia pana cand termina; si totul, cum aseaza ceainicul, cum toarna ceaiul, cum se gusta ceaiul, cum este apreciat, e interesanta toata ideea, dar aia care o practica prea des cred ca nu au ce face - adica inteleg ca este prezenta o anumita latura spirituala, dar totusi ... adica as face si eu asta odata de curiozitate;
Observatie: ai vorbit in detaliu despre arta ceaiului in Japonia, insa cum ramane cu samovarul rusilor?

exblonda spunea...

lolly aceea e varianta "extended", adica va urma!

Adriana spunea...

Ceremonia ceaiului are o mare dimensiune spirituala adica fiecare gest facut are o simbolica anume.Eu am vazut o ceremonie a ceaiului japoneza(desigur ca nu pe viu) si m-a impresionat foarte mult atmosfera.Mi se pare ca atmosfera este calma si incordata in acelasi timp...ca si cum cei ce participa la ceremonie sunt proiectati in spatiul astral,se desprind din corpurile lor si pasesc in alta lume.De altfel toata cultura japoneza impresioneaza prin profunzime,respect reciproc si fata de natura si prin pastrarea traditiilor stravechi.

micky spunea...

Nu stiu ce as putea spune despre arta ceaiului si ceremonialul ei dar am fost de curand intr-o ceainarie(e undeva aici aproape) si mi-a placut foarte mult.
Adevarul e ca locul era foarte frumos,era liniste si in acelasi timp muzica buna.Si cu toate ca eu prefer galagia, linistea aceea speciala chiar mi-a placut.A fost...altfel. Intr-un mod deosebit.
Mi-a mai placut si combinatiile pe care le faceau ei cu ceaiul...de exemplu aveau dulceata sau biscuiti facuti in casa sau cerculete cu susan dar care combinate cu ceaiul potrivit dadeau ceaiului un alt gust.
Atunci mi-am dat seama ca, pana si un ceai e compicat de baut :D

Hermina spunea...

"Arta ceaiului" este o exprimare artistica,din punctul meu vedere,insa implica ceva mai mult sau chiar mult mai mult de atat,asa cum Mumificarea mi se pare ca implica ceea ce numim noi arta,dar se extinde pe mai multe planuri.E un anumit spirit care domina atmosfera ceaiului,ambianta si ambientul joaca un rol esential in ritualul ceaiului,care implica un anumit comportament,protocolar i-as spune.Acest articol imi aminteste de lectura cartii "Memoriile unei Gheise",unde am descoperit cu deosebita placere lucruri inedite despre ritualul ceaiului si am fost surprinsa sa constat ca se acorda atentie pana in ponza celui mai mic detaliu,am senzatia ca in fiecare ceai baut se gusta perfectiunea,sau macar se incearca atingerea ei.Mi se pare uimitor cum savurarea unei bauturi delicioase,energizante si cu efecte terapeutice capata la ei semnificatia unei licori,a unui elixir spiritual si cultural.Am o senzatia cum ca..vreau un ceai chiar acum:D:X..

Niculae George Daniel spunea...

Cred ca am auzit cu totii cate ceva despre "Arta ceaiului"(la japonezi in special).Mereu am sa-i apreciez pe japonezi(si popoarele asiatice) pentru faptul ca sunt oameni mai profunzi decat noi(europenii)!Articolu mi-a clarificat unele lucruri,in special despre scopul acestui obicei!Este pacat ca aceasta traditie s-a pierdut pana in prezent si nu mai este practicata in Japonia zilelor noastre, desi ar putea fi un lucru interesant de vazut ducandu-te acolo!

Adriana spunea...

Te inseli George pt ca si in Japonia zilelor noastre se practica aceasta ceremonie.De fapt exista familii intregi...clanuri...care exact asta fac:conduc o casa de ceai.Misiunea este transmisa din tata in fiu.E adevarat ca nu toata lumea mai respecta traditiile dar majoritatea le pastreaza.Si in zilele noastre,in Japonia,inca mai au loc ceremonii ale ceaiului,spectacole de teatru No,carnavalul de Anul Nou si asa mai departe.

Lolly spunea...

Ce generalizare e asta cu "Mereu am sa-i apreciez pe japonezi(si popoarele asiatice) pentru faptul ca sunt oameni mai profunzi decat noi(europenii)!" --- ia uite nene, hai ca o sa scriu si un articol despre generalizare in curand .. doar pentru ca japonezii savureaza ceaiul timp de o ora nu inseamna ca sunt mai profunzi ca orice alt popor ...

bam-bam spunea...

Lolly, tu asta ai inteles? Ca e vorba despre sorbirea unui ceai timp de o ora?

Japonezii sunt mai profunzi decat europenii dinainte sa apara ca populatie a globului. Facem o mica comparatie? Cata razboaie le-au trebuit europenilor, cate regimuri politice au trebuit pentru "o pace si o stare de bine" europenilor? si cate x si y [mai sus mentionate] le-au trebuit asiaticilor/in special japonezilor?
Argumente o sa mai caut sa aduc. Dar nu azi, nu e o perioada prea buna pentru sensul meu giratoriu.

Sincer acum, japonezii chiar au gandit mai ca la sah, decat europenii, totul. My 2 cents.

Anonim spunea...

Unele din popoarele asiatice intr-adevar sunt mai profunde decat cele occidentale. Gandeste-te la maestrii spirituali ai Indiei de exemplu, sau la faptul ca japonezii, chinezii, indienii, tibetanii etc practica meditatia si alte forme de exprimare spirituala. Occidentul a preluat aceste forme de relaxare din Orient. Um, da si faptul ca japonezii savureaza ceaiul timp de o ora ii face diferiti in comparatie cu occidentalii care nu stiu altceva decat sa se grabeasca si sa faca tot felul de chestii absolut inutile si care nu mai stiu sa traiasca.In orice caz, vorbim despre ceai:DLoli zicea de samovarul rusilor. Uitati ce am gasit:

http://www.aerr.ro/htm/TRADITII/Samovar.html
:)

bam-bam spunea...

Ceai, candva?
http://metropotam.ro/Unde-iesim/2008/04/art7663477898-Ceainarie-la-Cotroceni/

Anonim spunea...

OO da...Ceainaria Cotroceni..v- recomand, am fost de multe ori acolo. Meniu foaaarte divers, tot felul de ceaiuri de diferite nationalitati, deasemenea atmosfera foarte placuta si chill. Nefumatorii sunt avantajati pentru ca fumatul este interzis :)

tanagra words spunea...

Oameni de o valoare indiscutabila au existat exista si vor exista in toate culturile iar daca la japonezi sunt mai bine valorificati asta nu inseamna ca sunt mai profunzi ca alt popor... la fel nu putem sa spunem ca japonezii sunt mai inteligenti mai frumosi sau mai cum vrei tu decat noi, europenii"!"...ce i-a adus pe ei unde sunt e spiritul muncitoresc si dedicatia pentru munca prestata care intradevar e de admirat...la capitolul asta am putea sa invatam de la ei... dar cu siguranta si ei au de invatat de la altii...

nectarin spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
nectarin spunea...

Ceaiul e benefic corpului, mangaind gatul la gripe si raceli.
Un obicei sanatos transformat intr-o 'arta ceremonioasa', un pic dusa la extrema, dar care totusi vrea sa pastreze o continuitate a solemnului si respectului. Mi se pare specific japonezilor, acest solemn si liniste.

Ca tot veni vorba de ceainarii, Green Tea e un loc dragut.
GreenTea site oficial
Click pe 'povestea ceaiului' pentru mai multe informatii despre diferite civilizatii si ce loc ocupa ceaiul in cultura lor, respectiv ce fel de ceremonii exista.
N-ar fi rau sa dati o fuga pana la ceainarie, gasiti adresa si directiuni pe site.