luni, 12 mai 2008

AIKIDO - un stil de viata





AIKIDO este o arta martiala incarcata de semnificatii ale istoriei si traditiilor Japoniei si a fost adaptata pentru a putea sa o practicam ca pe o arta martiala a pacii si armoniei. Paradoxal dar asa a fost conceputa de creatorul ei O-Sensei Morihei Ueshiba in urma nenumaratelor experiente si evenimente pe care le-a trait si in urma carora a gasit calea pentru a putea convietui in pace si armonie: sa nu distrugi ceea ce te inconjoara, sa poti sa fii capabil sa comunici acelasi lucru si celor cu care vii in contact.



AIKIDO ne creeaza o alta abordare a realitatii prin incercarea de a solutiona orice conflict spiritual sau fizic in mod nedistructiv. Majoritatea violentelor verbale sau fizice se datoreaza lipsei de intelegere si de respect pentru semenii nostri si in general fata de ceea ce ne inconjoara. Ceea ce pentru noi este foarte important din punct de vedere material sau psihic, pentru altii reprezinta lucruri de nimic, lipsite de importanta, care pot fi ignorate. Deseori, in viata de zi cu zi intalnim la tot pasul, daca suntem atenti, aceste aspecte. Primul impuls al celor lipsiti de o educatie temeinica este sa reactioneze violent verbal sau fizic. La o analiza mai profunda a situatiilor conflictuale se observa ca aproape toate acestea se puteau rezolva si pe cale non-violenta. Va las voua placerea de a va aminti nenumaratele situatii neplacute pe care le puteati evita daca ati fi avut puterea sa va stapaniti si sa ajungeti la o cale de dialog cu partenerii dvs. La birou, in trafic, in mijloacele de transport, la rand la ghisee, sau in orice alte situatii stresante, se poate observa modul cum reactioneaza semenii pentru a-si rezolva problemele cu care se confrunta.
Nu exista intreceri in Aikido. Un adevarat luptator este invincibil deoarece el nu se intrece cu nimeni si nimic. A invinge inseamna sa biruiesti spiritul certaret pe care il gazduiesti in tine.
Sa ranesti un adversar inseamna sa te ranesti pe tine insuti. Aikido inseamna sa controlezi agresiunea fara a provoca ranirea.
O pozitie sau o postura buna reflecta o stare corespunzatoare a mintii. Fii recunoscator chiar si oamenilor dificili, negativisti si rai. Sa faci fata unor asemenea obstacole este o parte esentiala din antrenamentul in Aikido.
Invata si uita! Invata si uita! Fa tehnicile o parte din fiinta ta!” Aikido nu are tehnici – miscarile izvoresc din principii naturale, nu din formule abstracte si rigide.
In Aikido nu se ataca niciodata. Atacul este dovada pierderii controlului. Nu fugii niciodata de nici un fel de provocare si nu incerca sa suprimi sau sa controlezi un adversar intr-un mod fortat.

3 comentarii:

cristi spunea...

Foarte interesant articolul tau.auzisem de aikido...asa cum ai mentionat si u se spune ca luptatorii de aikido nu se intrec cu nimeni deoarece ei au deja un status mult superior fata de oamenii "normali"...as vrea sa invat si yo aikido din asta...cand ma supara cate unu pac o aikido dupa ceafa;))...

bam-bam spunea...

Din cate stiu eu, aikido este arta martiala a apararii si nu a provocarii. Stiu ca a practicat un var de'al meu care avea cam multa energie in el si era cam bataus, de asemenea si l-a calmat destul de bine intr-un an jumatate.

Adriana spunea...

Nu ai cum sa dai un aikido dupa ceafa cristi=)) ca ideea este sa te stapanesti.Am mai auzit de aikido si stiam ca e dintr-o "familie" ca sa zic asa cu karate si jiu jitsu.Oricum artele martiale au la baza principiul de a evita lupta in sine si de a fi folosit doar pentru aparare dar nu prea se tine cont de asta in zilele noastre. Teoretic toate demonstratiile de spargere a caramizilor cu mainile goale sau a unei bucati de lemn,partea spectaculoasa a artelor martiale nu isi are rostul.Oricum mi-a placut articolul care reflecta iarasi un mod de viata al japonezilor,dar se pare ca si printre europeni are mare succes.