duminică, 11 mai 2008

Arta digitala

Arta digitala presupune folosirea integrala sau partiala a mijloacelor computerizate. In loc de foaia si creionu/panza si pensula, metode numite traditionale, artistul foloseste programe de grafica in functie de ceea ce creeaza.

Ilustratia poate fi creata in totalite cu ajutorul programelor de grafica, dar pot avea si suport fizic/extern precum un desen scanat sau o poza pe post de referinta. [se mai practica foto-manipulari, combinandu-se diferite poze -portiuni sau integral- si folosindu-se diferite pensuli digitale, filtre sau alte ustensile din programele de grafica.]

Ceea ce urmeaza este o mica.. introducere in diferitele tipuri de arta digitala


Pentru ilustratii ce imita metoda pictatului se folosesc programe precum Adobe Photoshop, Corel Draw, Open Canvas sau Paint Shop Pro [am incercat primul si ultimul, PSP fiind mult mai dedicat picturii digitale, imitand diverse suporturi de hartie, panza, carton si 'urma' ce-o lasa diferite instrumente de pictat/colorat].


Ilustratiile vectoriale constau in 'construirea' imaginii folosind linii[vectori] formate din doua segmente ce se curbeaza independent una de alta, astfel incat pot crea "s"-uri sau curbe simple. Dupa ce conturul a fost desenat cu acei vectori, formele pot fi umplute cu culoare sau le pot fi adaugate conturul [in locul unde au fost plasati vectorii]. Se folosesc programe gen Adobe Illustrator.

Avantajul ilustratiilor de acest tip este ca daca fisierul este salvat in formatul specific, imaginea poate fi marita sau micsorata de n ori, iar 'obiectele' sa-si pastreze forma/conturul, acei vectori definind o linie, o functie, care nu se transforma in "patratele" [pixeli] cand o maresti.

Ilustratiile vectoriale sunt des utilizate cu aplicatii Flash, insa exista si ilustratii care au fost create cu ajutorul vectoriilor salvate ca fisiere de tip .jpg, .png, etc [specifice pentru stocarea ... 'pixelata' a imaginilor, dai zoom in, la un moment dat vezi numai patratele].

click: "White Matrix" "Creativity"


Exista asa numitul "pixel art", imaginea fiind creata pixel cu pixel, cu ustensile gen "pencil" din MS Paint, care se regaseste in mai toate programele avansate de grafica. Datorita simplitatii procedeului programul cel mai des utilizat este MS Paint, neavand nevoie de alte chestiuni mai complicate.

click: "Canine Warrior outing" "Tadpole in a Bubble" "Iso Castle" (un ditamai castelul, cu apa imprejur, numai din pixeli..) "Dragon"


Cat despre 3D, este postat un articol deja, vin doar cu cateva filme de scurt metraj.
Nu pot spune ca unele sunt "magnifice", insa mi-au placut si mi-au ramas in minte majoritatea.
Kiwi
----> Kiwi sau... urmarindu-ti visul pana la moarte
Do penguins fly?
----> ce n-ar face omu ca sa vaneze misterele naturii..... o_O
Warcraft Lore
----> ja, ja, joc vechi, dar filmuletele din Warcraft III sunt fin lucrate. [un mic pont: datorita calitatii slabe de la youtube, se vede de-a dreptul "mirobolant", dar macar incercati sa observati detalii precum parul, hainele, blana, cladirile din jur, piatra, coroana..... cat de migalos sunt lucrate, in calitate superioara filmul da o senzatie de realism, mi-a ramas in minte de cand jucam.]
----> doar un mic exemplu, mai sunt si altele la fel de bune in jocul acesta.
"The piano"
----> Nostalgic, nu?
Chinese Painting and Calligraphy in 3D
----> destul de.. interesant.
Andy Huang - "doll face"
[doar.. uitati-va la el, caci merita]
-> cineva a fost destul de inspirat in a combina aceasta animatie cu melodia "Illusion" - VNV Nation

Pixel Art:
Cum se deseneaza 'pixel art'
Monalisa - tot un soi de pixel art

Sunt multe alte ramuri in domeniu, insa v-am spus doar de cateva.

Cei ce se apuca de arta digitala pot lucra in domeniul mass-media, cinematografiei - animatiilor 2D, 3D sau chiar ajuta la unele filme [exista un procedeu numit matte-painting, in care .. practic.. se picteaza peste peisajul filmat, daca nu ma insel in filmul "Constantine" s-a folosit un asemenea procedeu pentru a 'prepara' unele scene mai demonice ], web-design, design interior, 'cover art' -- copertilor unor albume de muzica, filme, etc., reviste sau isi vind talentul persoanelor private, desenand/pictand/etc.. la comanda, contra-cost.

E un domeniul destul de interesant.. si de primitor, pe internet existand destule comunitati pe aceasta tema, site-uri cu tutoriale ce ajuta la invatarea programului folosit sau invatarea a noi tehnici, insa exista si riscul de lucrari 'furate' si folosite in alte scopuri decat cele ale creatorului, ajungandu-se la reclamatii si situatii destul de neplacute.


Apropo, in Bucuresti, pe strada Mihai Eminesc nr. 115 se afla Galeria de Arta Digitala 115, deschisa anul trecut, iar in curand isi va innoi lucrarile expuse.
Reprezinta artisti din toata lumea, lucrarile fiind printate pe suport textil.
Recent gazduieste lucrarile artistei japoneze Aya Kato, program vizite public: luni - sambata, 12:00 - 20:00.


Un album al artistei a fost lansat la librariile Carturesti din Bucuresti - http://www.carturesti.ro/?p=194

Un comentariu:

bam-bam spunea...

Sunt nerabdator sa vad ce inventii vor mai aparea in domeniul digital, legat de arta. Sper ca suntem toti convinsi ca viitorul va duce la domeniul digital si palpabilul va fi din ce in ce mai putin... palpabil, nu zic intr-un timp scurt, dar oricum.