luni, 12 mai 2008

Arta decorarii oualelor



Arta si precizie
Arta decorarii oualor - o forma de cultura traditionala, cu o puternica individualitate etnica - sintetizeaza o multitudine de aspecte: istorice, culturale si estetice.

Oul alb este ambiguu; de aceea, pentru ziua de Pasti, el trebuie tratat cu precautii rituale. Tarancile din Bucovina "il vindeca", "scriindu-l" sau "inchistrindu-l". In alte parti, el este "sapat", "muncit", "picat", "impuiat" sau "nacajit".

Sa descifram impreuna cateva dintre tainele oualor de Pasti, observand cum sunt ele incondeiate, cu ce motive sunt decorate si care sunt traditiile legate de vopsirea oualor rosii in diferite zone ale tarii noastre.
Frumoase si cu profunde semnificatii, ouale vopsite fac parte din traditia noastra religioasa si culinara. Ele inseamna bunavestire, purificare si innobilare a vietii.
Elementele ornamentale de baza in decorarea oualor sunt reprezentarile stelare, rozetele, elementele sigmoide, bradutii si mai ales volutele, care dau structura fundamentala a compozitiei. Restul inventarului ornamental este extrem de bogat si variat ca tematica, in functie de zonele in care ouale sunt lucrate. Daca intrebi o femeie de unde a luat modelul, ea iti va raspunde: "Le incondeiem din gand.
O alta categorie de ornamente (desagii si braul popii, degetele, calea-ratacita, crucea Pastelui sau crucea Pastelui cu ingeri, heruvimii, coroana regala) sunt pictate pe ouale care se decoreaza la Bran si in Arges, Buzau, Oltenia.
In multe zone, incondeierea oualor a devenit o sursa de existenta. Mai ales in Bucovina, femeile au inceput sa impodobeasca oua pentru a le vinde apoi la targuri, muzeelor din tara, dar si din strainatate, reusind astfel sa asigure existenta familiilor lor..

3 comentarii:

Razvan.N spunea...

Ouale vopsite chiar dau tot farmecul Pastelui, dar cine ar fi crezut ca aceasta 'lume a incondeierii oualelor' este atat de complexa? Foarte interesant articolul, sunt bucuros ca gasesc pe blog si ceva din traditie..:)

bam-bam spunea...

Maiestria migaluozitatii mananca nervii multor oameni ani de ani, dar satisfactia reusitei este magnifica.

Adriana spunea...

Continuand ideea lui bam eu una nu as fi avut rabdarea sa incondeiez macar jumatate de ou..dar ma rog. E de apreciat rabdarea imensa.