marți, 11 martie 2008

Primele filme care au supravietuit-1888


Se numeste "Scena din gradina Roundhay" si a fost regizat de inventatorul francez Louis Aime Augustin le Prince. A fost filmat in Marea Britanie, in Leeds.

si...al doilea film al lui Louis le Prince...Podul Leeds

10 comentarii:

S.A spunea...

Habar nu aveam k sunt asa vechi.Nu-mi se pare f intresante din simplu motiv ca sunt f scurte ,dar se intelege ,avand in vedere k sunt asa vechi.

BOGDAN TEODORESCU spunea...

Pentru Vanessa, rescriu textul ei, care merita corectat:
"Habar nu aveam ca sunt asa (de) vechi. Nu mi se par foarte interesante din simplul motiv ca sunt foarte scurte, dar se intelege, avand in vedere ca sunt asa (de) vechi." Adaug si ca nu inteleg formularea semi-orala "dar se intelege" etc. Atentie la scriere!

Adriana spunea...

Nu aveam idee ca primele filme care au supravietuit sunt atat de vechi.Sunt foarte scurte,iar cel putin "Scena din gradina Roundhay" regizat de inventatorul francez Louis Aime Augustin le Prince mi se pare destul de enervant(parerea mea).Oricum nu filmele ma atrag in mod deosebit,deoarece mie nu imi transmit nimic,ci mi se pare interesanta preocuparea oamenilor pentru a reda miscarea.Dupa nenumarate incercari(camera obscura,lanterna magica,stroboscopul,"galopul" pentru kinetoscop s.a) oamenii au reusit sa realizeze filmulete de 2-3 secunde,sau care repeta aceleasi miscari de mai multe ori(din cate am observat eu).Datorita acestei perseverente putem sa vedem noi filmele de azi asa ca...respect pentru inceputuri.

S.A spunea...

Dar se intelege = Filmele sunt foarte vechi,preocuparea oamenilor pentru actiunea propiu-zisa nu era atat de mare,ci mai degraba erau fascinati de descoperirea imaginilor.Acum este bine,domnule profesor?

Anonim spunea...

Interesant mi se pare modul in care au evoluat filmele, de la prima scena facuta vreodata, pana la efectele vizuale spectaculoase din zilele noastre. Odata inventat ceva, omul il dezvolta foarte rapid, ajungandu-se la o diversitate mare, exemplu cinematografia(exista atatea genuri de filme, pentru toate gusturile).

Anyway, am gasit o chestie amuzanta pe youtube cu prima scena: http://youtube.com/watch?v=eDOqJxCfO8Y&feature=related

Paula spunea...

Filmul mi se pare mai degraba o succesiune de fotografii si pe deasupra scenele se repeta. Mi se pare interesant faptul ca desi regizorul este francez filmul n-a fost facut in Franta, ci in Marea Britanie. Daca stie cineva care este motivul, astept o explicatie. Oricum, eu cred ca francezii erau cei mai buni in acel domeniu, avand in vedere faptul ca si cinematograful a fost inventat de niste francezi, fratii Lumiere (cu accent grav pe primul "e", sa nu zica cineva ca scriu gresit si sa ma corecteze).

Vive la France!!!

exblonda spunea...

pentru anul in care au fost facute sunt foarte dragute( sa nu mai zic de melodia de pe fundalul primului filmulet"care este" foarte draguta).facand o comparatie intre aceste filmulete si cele de azi se observa o maaareee evolutie a omului(dar daca stam putin sa ne gandim tot in caverne am ramas, daca nu ma credeti uitativa putin in jurul vostru!). ca sa nu ma abat prea mult de la subiect o citez pe adriana : "respect pentru inceputuri!"

Ph0.3niX spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Ph0.3niX spunea...

Citand-o pe marea noastra istorica care nu mai e blonda[adica pe Ana-aka "Exblonda"] se observa o mare evolutie: acum filmele au ca scop (in mare) o pictogramare/o reflectizare a vietii omului sau a ceea ce ar vrea omul sa fie viata lui. Efectele speciale si cadrul au trecut undeva pe plan secundar[gen: Scopul s-a schimbat dar mijloacele raman aceleasi].
Hai sa ne uitam la filmele de azi si sa vedem comparatia(intrati voi pe link-am incercat cu html dar nu merge):
http://www.youtube.com/watch?v=UM5yepZ21pI
http://www.youtube.com/watch?v=Pki6jbSbXIY
http://www.youtube.com/watch?v=c3sBBRxDAqk

Alex F spunea...

Primele filme chiar arata cum erau formate acestea : succcesiunea de poze;in acea perioada oameni experimentau in aceasta zona.Cele doua filme prezentate sunt diferite ca tema: primul descrie insusi modul in care a fost creat,iar al doilea un peisaj.Podul Leeds se apropie mai mult de un film in ciuda faptului ca este mai scurt decat primul.Evolutia filmului se vede clar, si se simte si in raport cu cele doua filme prezentate.