marți, 11 martie 2008

Atitudine vs Stil



Atitudine vs STIL

M-am hotarat sa pornesc un debate pe ideea: atitudine vs stil,cuvinte folosite in moda,care dupa parerea mea este si ea o arta.Astept comentariile voastre pe baza citirii acestui articol.

What's wrong with my dress?I would never wear such thing,is not my type..

Atitudinea formeaza stilul?Sau stilul formeaza atitudinea?Eu cred ca de aici pornesc conflictele dintre adolescenta care merge la cumparaturi si mama ei.Ea socoteste toate hainele pe care mama eii le propune "oribile".Asta, are o explicatie foarte simpla,un lucru poate si foarte frumos ,la moda,de calitate s.a.m.d,dar daca nu ti se potriveste tie si atitudini tale,degeaba il cumperi.

I know u like my style..

Stilul nu este format doar din niste haine superbe ,accesorizate cu grija.Stilul te defineste ca persoana.Daca ai o rochita roz-pal din voal pe tine,iar tu te gandesti ce tare a fost la Metallica ,ieri seara cand erai imbracata in stilul TAU, o sa fii prost dispusa si nu o sa fii TU.Observa folosirea adjectivului pronominal " TU" din sintagma"stilul tau".Trebuie tu sa gasesti hainele care te caracterizeaza.Daca ,de exepmlu tie iti place stilul sport ,trebuie sa ti-l cizelezi,atata tot.Sa fii bine imbracat nu inseamna sa te cocoti pe tocuri de 1 km si sa porti fuste.Inseamna sa porti haine care ti se potrivesc din toate punctele de vedere si sa imprasti rafinament,nu sa ai toale scumpe,de firma,la moda.Daca nu -ti plac tocurile nu trebuie sa le porti doar petru ca sunt "in",balerinii sunt o alternativa.De fapt pentru tot exista o alternativa,asta e partea buna a modei.Iti poti contura mereu un stil al TAU,PROPIU si PERSONAL fara sa ti-l schimbi pe cel existent ,ci doar sa-l modifici.

Personalitate,haine si pur si simplu TU

In plus,atitudinea contribuie masiv la formarea stilului.Pentru ca cea mai importanta caracteristica a unui om este personalitatea care este formata din nenumarate trasaturi dintre care amintesc ATITUDINEA.Uneori vezi o tipa nu foarte frumos imbracata pe strada,poate chiar uratica si nu-ti poti lua ochii de la ea,pentru ca are ceva in mers,in felul de a privi.Atitudinea unei persoane parca schimba vestimentatia ,de asta trebuie sa alegi hainele care ii vin ca turnate atat trupului, cat si mintii.Ele arata altfel atunci cand se vede ca te simti bine in pielea ta,sunt lucruri care tradeaza.In asta consta atitudinea.Sper ca puteti acum raspunde la intrebarea de la inceputul articolului..E limpede ca ATITUDINEA FORMEAZA STILUL,pentru ca TU conduci hainele,TU decizi ce ti se potrvieste,TU te cizlezi ,totul depinde de TINE si de felul in care asociezi personalitatea vestimentatiei tale.

13 comentarii:

BOGDAN TEODORESCU spunea...

Imi permit sa comentez mai intii articolul tau, caruia i-am gasit recunosc,multe cusururi. Mai intii, tema ta nu tine de arta, chiar daca moda implica in mod inevitabil si discursul artistic. Atitudinea, stilul si sfaturile foarte aproape de revistele "de atitudine" sint chestiuni colaterale. Nu sintem la un club al fetelor trendy! Ar fi fost mai interesant daca aduceai in discutie citeva elemente de istoria modei, care implica psihologie, sociologie, istoria artei, etc., oricit de minimala ar fi fost abordarea! In fine, articolul este prea mare pentru ceea ce ne-am propus. In plus are citeva greseli de ortografie si redactare. Trebuie sa avem grija si de limba (atentie unde punem un singur "i", doi de "i" sau trei!), care iti poate construi o atitudine cu mult mai autentica decit hainele. Eliade, de pilda purta mereu hainele cele mai simple; un demodat! Cu bine, dl. prof. Bogdan Teodorescu

Adriana spunea...

Desi articolul pare un "un club al fetelor trendy" totusi cred ca si moda si stilul vestimentar sunt o arta.Dupa parerea mea prin arta se transmite ceva si la fel se poate face acest lucru prin stilul vestimentar.Desi nu prea des,intalnim la unele persoane "arta" de a se imbraca prin felul in care reusesc sa se exprime prin haine si tot ce tine de moda(incaltaminte,accesorii etc) si prin felul in care le poarta...in plus multi designeri sunt elogiati ca fiind "artisti".In consecinta parerea mea este ca si moda poate fi o arta...poate nu atat de reprezentativa ca altele,dar totusi o arta.Sper ca nu am deviat prea mult de la subiect:D

S.A spunea...

Tocmai nu este gen club al fetelor trendy ,era vorba despre atitdinea unei persoane nu de haine propiu zis,nu cred ca ati inteles ideea.Referitor la greselile de ortografie ,e scris in graba si nu l-am verificat,voi face si acest lucru.In fine o sa scriu altul despre istoria modei,asta chiar e interesant.Va multumesc pentru sfat.

Anonim spunea...

Mie mi se pare cam paradoxal sa vorbesti din partea modei despre originalitate, pentru ca moda presupune trenduri si noutati, care apar peste tot in reviste cu titluri de genul "Must have". Nu prea mai putem discuta de originalitate cand vezi pe strada turme de fete imbracate la fel. Sau poate ca nu te-ai referit la asta, ci la stilul personal, si care da, este creat de atitudine si de personalitatea fiecaruia(asta in cazul in care respectiva persoana nu se gaseste in exemplul de mai sus). Unii se simt bine numai in haine de calitate foarte inalta(ceea ce evident, sunt scumpe si de la diverse branduri), iar unii de exemplu, n-au nicio problema sa ia de la secondhand.

ps.essa ziceai ceva de bijuterii:))

Ada spunea...

Da, inbloom are dreptate(spre rusinea mea habar n-am cine e, da cred ca Lex ca prea sunt de acord cu ea). Trecand peste asta, vin cu cateva mici adaugari, sau mai bine le spun opinii. Nu cred ca moda tine de arta, asa cum nu cred nici ca atitudinea tine de arta. Atitudinea si stilul sunt lucruri care tin de personalitatea fiecaruia dintre noi, asa ca poate fi interpretata diferit de fiecare. Cat despre moda si clubul fetelor trendy, eu cred ca este si un fel de manifestare a snobismului, sau a faptului ca a fi in tendinte inseamna a copia pe unul si altul. eu nu cred asta, cred ca stilul ti-l definesti singur si, daca mie imi place sa ma imbrac intr-un fel, am sa ma imbrac chiar daca este demodat. must have-urile de sezon nu sunt decat niste haine identice produse in masa si niste metode foarte moderne de a ne scapa parintii de banii greu castigati :)).
a! era sa uit: sa stii ca eu ma inteleg bine cu mama la cumparaturi si chiar avem cam aceleasi gusturi ;)

S.A spunea...

of,de ce nu ma intelge nimeni?:-< tredurile propuse de designeri sunt originale si nu sunt create sa fie copiate de altii.Uite,eu le mai urmez si nu mi se pare ca arat trasa la xerox.Moda cade in derizoriu din cauza ca lumea o abordeaza gresit.De asemenea nu cred ca ae legatura cu snobsimul,te poti imbraca frumos si fara sa dai o caruta de bani pe haine.Iar ,daca nu urmezi tendintele nu inseamna ca te imbraci urat,tocmai asta subliniez ca stilul ti-l formezi singur ,doar ti-l cizelezi putin.

Phraenky spunea...

Pai 1.pantofii aia sunt oribili ;))
2.sunt irelevante greselile de scriere desi sar in ochi si deranjeaza un pic sa ne concentram pe idei
3.Cineva spune ca depinde de bani cum te imbraci. Ei bine,este foarte prost spus; avem atatea exemple de asa-zise "personalitati" care au bani cu carutza insa se imbraca infect! Pe de alta parte lipsa banilor poate sa influenteze aiurea vestimentatia. Ideea e ca multi din cei ce nu au si-ar dori niste chestii misto si ar sti poate cum sa se imbrace daca ar avea cu ce. Hai sa fim seriosi ati vazut haine ca lumea ieftine?! Nu! Pe de alta parte daca tot nu ai bani incearca sa nu iesi in evidenta cu haine ieftine si de prost gust si incearca un stil simplist. Nu vreau sa ma cred cine stie ce cunoscatoare ca nimeni nu e nici macar creatorii de moda;alora le mai trasneste ceva prin cap,fac si gata e la moda! si vezi droaia de fete carora le-a dat tati bani sa isi ia clasica "little black dress" de la Valentino ca mneah Roberto Cavalli prea a dat-o pe linie masculina. Deci necrezandu-ma mare cunoscatoare si nici pe voi nu va cred va spun macar sa nu incercati sa aratati bine copiind ceva. Just be yourself si inca o chestie care ma mananca pe mine inca de prin a 5-a: purtati dom'le haine pe masura varstei voastre!! Fiecare intelege ce vrea,pentru lamuriri call 07idontcare. (Sper ca n-am greseli :-S :-J]

Anonim spunea...

Da, Ada, eu sunt Lex; calitatile tale extrasenzoriale m-au ghicit si de data asta!nici aici nu pot sa ma ascund de tine?:D

exblonda spunea...

dupa parerea mea eu zic ca nu prea ai cum sa copiezi pe cineva pentru chiar daca la un moment dat vezi prin absurd doua persoane imbracate la fel cu aceleasi haine mie una nu mi se pare ca arata la fel pentru ca fiecare are personalitatea si le poarta "in felul lui" ca sa zic asa, nu stiu daca cineva intelege ce vreau sa zic dar repet mie nu mi se pare ca ar arata la fel. plus dupa parerea mea fiecare se imbraca asa cum se simte bine, cel putin eu una as fac. nu imi pasa ca anul acesta nu se mai poarta balerini si se poarta tocurile daca eu azi am chef port tocuri(essa stie mai bine:d), adica ceea ce vreau sa spun este ca pe mine modul cum ma imbrac este ceva care imi defineste personalitatea si starea de spirit si nu tin cont de "reguli".
moda nu cred ca tine neaparat de arta, cel putin pentru noi oamenii de rand, poate ca este o arta pentru desingneri cei care creaza si care dau anumite "trenduri" dar pentru mine repet si sunt sigura ca nu sunt singura este ceva care imi defineste personalitatea(sper sa nu imi faci scandal essa luni:D)

micky spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
micky spunea...

Am citit cele postate de dragii mei coleguti si m-am gandit sa-mi dau si eu cu parerea desi,sincer,nu am nici in clin,nici in maneca cu moda.De fapt,pentru mine moda e un lucru facut pentru cei carora le pasa cu adevarat ceea ce pun pe ei.
Adica,nu cred ca m-am exprimat bine,am si eu grija cu ce ma imbrac,sa nu fiu un papagal sau sa port pantaloni scurti cu bluza pe gat,dar am grija cu asortatul(bam nu ma injura) si cu potrivitul hainelor, nu cu brandurile si "must have"-urile.
Cat despre "moda ca arta" nu prea sunt de acord.Asa cum am mai spus,arta inseamna pentru mine mult mai mult.
Iar o sa-mi sara jumatate de clasa in cap :|

bam-bam spunea...

De ce moda nu este o arta?
E o chestie ce nu ar trebui sa ne vizeze pe noi, adolecentii, dar nu poate fi lasata deoparte.
La ce stil te referi, essa? Chiar sunt curios.

@micky: double post, cumva nu-ti ajunge juma' de clasa si o vrei pe toata?

Lolly spunea...

vezi ca la prima intrebare in engleza e "I would never wear such A thing, IT's not my style" :>