miercuri, 30 aprilie 2008

Arta tablourilor vii - Ikebana




Din moment ce tot am vorbit despre Japonia,si cum mie imi place foarte mult aceasta tara,
pe langa articolele deja existente despre Noh,Kyogen si despre arta ceaiului m-am decis sa scriu
si despre Ikebana - arta aranjamentele florale în stil japonez.
Sintagma "arta tablourilor vii" mi se pare foarte potrivita pentru Ikebana deoarece 
aranjamentele florale sunt mai mult decat deosebite.Ea este o ramura a cultului 
pentru frumos din universul spiritual japonez. La inceput,in secolul VI,Ikebana era folosita pentru decorarea templelor budiste,iar odata cu trecerea timpului a fost folosita si pentru decorarea altarelor familiilor.Japonezii au dezvoltat un adevarat cult al florii:in primavara au festivalul ciresilor infloriti denumit sakura(ciresii sunt cultivati doar pt flori;ei nu fructifica),iar in toamna au festivalul crizantemelor. Arta aranjamentelor florale japoneze este cunoscuta saub numele de ikebana,kadoo sau seika.
Acum voi descrie putin aranjamentul in sine pt ca este foarte plin de simbolistica.Japonezii cred ca aranjamentul trebuie sa corecteze natura,iar asimetria este foarte importanta deoarece prefera natura care depaseste limitele bine cunoscute daca pot sa spun asa. Sunt folosite tulpini, ramuri desfunzite,frumze cu un contur deosebit. De obicei se alege o floare care este cea principala(sau mai multe flori la fel),iar restul florilor folosite au rolul de a o evidentia pe cea principala. Sunt folositi trandafiri,crizanteme,lalele,irisi s.a si ramuri inflorite de mar,cires sau alti pomi fructiferi.Pot fi folosite si plante exotice cum ar fi gerbera,orhidee,ficus,frunze de palmier etc.
          Legătura dintre om şi natură este redată prin trei linii, care simbolizează cerul, omul şi pământul. Cea mai importantă este reprezentată de ramura cea mai înaltă, care semnifică cerul. A doua ca importanţă este ramura mijlocie ce simbolizează omul. Ea trebuie aşezată oblic în vas, iar lungimea ei trebuie să acopere trei pătrimi din prima ramură. A treia linie este cea mai scurtă şi trebuie aşezată în partea din faţă a aranjamentului. Cele trei linii par să pornească din acelaşi loc. Foarte importanta in Ikebana este simbolizarea trecerii timpului si nici un aranjament nu este acceptat daca nu sugereaza acest lucru.Aranjamentele difera in functie de anotimp sau reprezinta diferite perioade ale vietii omului:copilaria,tineretea,maturitatea,batranetea etc.Trecutul este simbolizat de flori inflorite si frunze uscate,prezentul este sugerat prin flori intredeschise si frunze verzi in timp ce viitorul este reprezentat de boboci de floare.In functie de anotimp aranjamentul este mai bogat(vara) sau mai sarac(iarna).
            Alegerea vasului este de asemenea foarte importanta.Acesta este fixat pe un suport si poate fi înalt şi subţire, scurt, cu gura largă sau îngustă, ori larg şi jos, asemenea unui bazin. Vasele pot fi din sticlă, ceramică, metal, lemn sau piatra,
desi la inceput erau confectionate din paie de orez.
          Prin acest articol am vrut sa subliniez inca o data profunzimea 
anumitor popoare. In cultura
japoneza  aranjarea florilor exprima pacea interioara,echilibrul natural si 
relatia dintre om si natura.Ikebana este expresia vietii si a competitiei dintre viata si moarte,bine si rau,echilibru si dezechilibru.Numele artei spune totul despre ea:in gramatica japoneză ikeru provine de la verbul "a trăi", şi semnifică "a face pe cineva să trăiască", iar bana provine de la cuvântul "hana"', care înseamnă "floare".

5 comentarii:

micky spunea...

Interesant...foarte interesant...stiam ca in Japonia exista un fel de "festival" sau nu stiu cum sa-l numesc al florilor dar nu stiam ca au anumite "reguli" pentru a aranja florile.
Poate unde nu ma pricep eu dar nu am gasit cele 3 linii de care vorbeai in pozele tale.

Anonim spunea...

Liniile despre care ziceai nu sunt reprezentate de crengile/tulpinile mai lungi sau mai scurte? Eu asa le vad , miki:D
Nu cred ca te-ai exprimat bine cand ai zis: "Japonezii cred ca aranjamentul trebuie sa corecteze natura"...um, nu stiu cum sa iti zic, natura nu poate fi corectata, ea este perfecta, de aceea japonezii se inspira din ea. Ea trebuie sa ne corecteze pe noi:D

Ph0.3niX spunea...

Este de admirat profunzimea, pentru ca totul are un inteles, fiecare floare si aranjament are un scop anume. Pare simplu, dar nu este.

bam-bam spunea...

Pentru mine, florile reprezinta un aspect al unei dimineti imbucuratoare de primavara-vara, prin formele ce le pot lua, prin mirosurile ce le degaja in aerul inconjurator, prin simpla viteza cu care infloresc, produc o senzatie de deschidere sufleteasca, nu doar trupeasca, prin trezirea [aproximativ] in acelasi timp cu deschiderea petalelor unei flori.

Hermina spunea...

Iata inca un articol care ne demonstreaza pentru a nu stiu cata oara cat de profunzi,de speciali si de sensibili sunt japonezii,da..e incredibil cat de legati sunt de natura in vreme ce noi nu stim nici macar sa pastram ceea ce avem,nu mai vorbesc de valorificat si de respectat.Ce e mai frumos,mai pur,mai sincer,mai intens decat natura?nici macar un sentiment,fie el oricare.Bravo celor care stiu s-o pretuiasca,pentru ca ea nu are pret,desi e de o valoare inestimabila,in schimb are termen de garantie.