luni, 24 martie 2008

Graffiti







Graffiti este o forma de arta prin care autorul transmite un mesaj politic sau amuzant, de exemplu, prin cuvinte sau realizeaza diferite desene. Motivul pentru care unii aleg aceasta forma de expresie este faptul ca se executa relativ repede si se afla mereu in atentia publicului.
Chiar daca, atunci cand desenele apar in statii de autobuz, pe tren, pe peretii caselor sau in locurile de joaca si asa mai departe, ele sunt privite de multi ca acte de vandalism, graffiti exista inca din vremuri stravechi. Ganditi-va la oamenii pesterilor, care realizau desene din natura scrijelindu-le pe pereti sau cu ajutorul carbunelui. Sau din Antichitate provin inscriptiile si desenele de figuri de pe ruine si din catacombe. Azi ele se realizeaza mai ales cu spray cu vopsea, markere.
Exista mai multe stiluri, de la simple la foarte complicate (tag = semnatura stilizata, piece = imagine mai mare, cu efecte 3D, burner = un piece mai elaborat si adesea executat legal etc)

http://www.youtube.com/watch?v=sOQbMgOUO_I&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=vVr296bJj2E&feature=related

8 comentarii:

Adriana spunea...

Im mod sigur graffiti-ul este o forma de arta.Este o exprimare a anumitor moduri sau conceptii despre viata.Este o arta "underground" ca sa zic asa...uneori fiin folosita ca un mijloc de protest sau ca un mijloc de afirmare.Pe ziduri(si nu numai) vedem graffiti-uri mai mult sau ami putin reusite care variaza de la pur si simplu semnatura autorului pana la incredibile produse ale imaginatiei.Graffiti-ul este o arta nu prea scumpa la vedere(ex:metrourile vechi).
Va continua.

Ph0.3niX spunea...

Graffiti este o arta, dar nu cred ca toate desenele pe care le vedem pe zidurile blocurilor din berceni si militari sunt arta. Adica sa fim seriosi, arta[e a3a oare cand repet cuvantul asta-daca gasiti un sinonim sa-mi ziceti] presupune un minim de efort, nu doar lenta miscare a mainii pentru a-ti imprima semnatura sau alte cuvinte[de obicei obscene]pe pereti/ziduri sau alte materiale disponibile.

Hermina spunea...

Sunt de parere ca graffiti-ul este o semi(pseudo)arta,daca pot sa-i spun asa si sunt de acord cu Diana in ceea ce priveste faptul ca nu toate semnaturile sau diversele cuvinte de pe un zid//perete respingator dintr-un cartier marginas sau dintr-o mahala de la periferie sunt expresii ale artei..sunt totusi unele graffiti-uri uimitoare(iar lucian a postat si imagini cu unele dintre ele),graffuri care surprind prin cromatica,prin expresivitate,prin umor,prin dificultatea executiei,prin ineditul "pozei"..

Adriana spunea...

Nu am zis ca toate graffiti-urile sunt desavarsite opere de arta ci doar ca unele sunt foarte reusite,iar altele mai putin reusite.

Anonim spunea...

Graffurile atrag prin combinatiile de culori, prin subiect, dar si prin context.
Unul reusit intr-o zona foarte banala a orasului adauga putina culoare si viata. Graffitiurile au aparut bineinteles in oras, ca forma de arta urbana.
Imi plac graffurile facute la metrou pentru ca stau sa ma gandesc cum au fost realizate, cum s-au dus tipii respectivi in depou si au dat cu sprayurile:D
Legat de arta urbana, mie imi plac foarte mult stencil-urile:desene facute cu sabloane. Un site care aduna multe din stencilurile din tara: http://www.2020.ro/
:)

micky spunea...

Graffuri...imi place arta asta,pentru ca mi se pare o arta. Imi place de exemplu ca atunci cand merg cu ratb-ul sa ma uit pe geam si sa nu vad numai cateva cutiute de chibrituri aliniate ci si ceva mai colorat,viu.
Si sa ne intelegem,un graffiti cu adevarat frumos este facut de cineva care are talent,altfel nu ramane decat "o semnatura pe un zid//perete"

Unknown spunea...

Multumesc ptr raspuns asa e .e o arta si vreau ca acesti baieti graffeur sa fie incadrati in marile Galleria de arta.m au impresionat catacombele din Paris desi nu stiu cum au mai stiut sa iasa.nu stiu de ce s prohibit asa ei dau colorare si chiar fac arta.mult mai frumoasa decat pictura classics.se numeste si arta murala

Unknown spunea...

Nu conteaza ca e o litera in Colentina sunt niste graffiti f frumoase.eu ador aceasta arta si ma opresc si le admir desenele.pe unii ii stiu . Nu e nimic illegal