duminică, 1 iunie 2008

Billy Elliot


      Nici o persoana care a vazut musical-ul "Billy Elliot" nu poate sa nu aprecieze atat maretia cat si autenticitatea sa.
      Subiectul este destul de usor de inteles: aceasta este povestea incredibila a unui baietel de 11 ani, fiul unui miner, care locuieste in nordul Angliei si a carui viata va fi schimbata pentru totdeauna cand nimereste din greseala in clasa de balet a Drei. Wilkinson, in timpul lectiei lui saptamanale de box. Nu dupa mult timp, Billy devine foarte implicat in balet, demonstrand un rar talent nativ si tintind catre visul care va schimba complet atat existenta sa cat si vietile celor din jurul sau. 
      Accentul nordic (aproape scotian) combinat cu limbajul dur utilizat de mineri de-a lungul piesei, ii dau acesteia o autenticitate superioara oricarui alt musical de acest gen. 
      In caz ca nu stiati, "Billy Elliot" a fost in primul rand un film, avand-ul pe Jamie Bell ca protagonist. Mai tarziu, Elton John a adaugat muzica si versuri epicului original, astfel creand mult-laudatul musical londonez.
      Distributia pentru personajul Billy Elliot este in continua schimbare, 4 tineri baieti fiind permanent gata sa apara pe scena.
      Una din partile de neuitat ale musicalului "Billy Elliot" este ultima scena a primului act, scena care emana energie si sentiment , spectatorii aflandu-se practic in mintea baietelului Billy, fiind martori ai furiei sale interioare si a repulsiei sale impotriva "razboiului" constant dintre mineri si politisti. 
      Alta scena oarecum subtila este cea in care Billy il gaseste pe prietenul sau imbracat in hainele mamei lui, incaltat cu o pereche de pantofi cu toc si foarte fardat. Acesta intr-un final il corupe si pe Billy sa se imbrace la fel si amandoi incep sa cante despre exprimarea libera, un cantec care incepe cu versul: "What the hell's wrong with expressing yourself?" 
      Am fost foarte placut surprinsa cand am auzit tema principala a baletului "Lacul Lebedelor" de Tchaikovski fiind reprodusa in musical ca melodia pe care Billy isi demonstreaza talentul la balet. Parerea mea e ca aceasta este o alegere foarte interesanta, avand in vedere ca la baza reprezinta opozitia dintre intuneric si lumina, negru si alb, rau si bine, in timp ce "Billy Elliot" functioneaza pe un principiu asemanator de opozitii, cum ar fi boxul si baletul, diferenta dintre duritate si gratie, violenta si blandete, razboi si arta, ca sa nu mentionez faptul ca "Lacul Lebedelor" este unul din spectacolele de balet cele mai cunoscute din toate timpurile. 
     Prin aceasta recenzie incerc sa aduc un omagiu unui musical contemporan foarte profund, plin de substanta si autenticitate, o piesa ce nu se axeaza numai pe ambitia unui tanar baiat de a ajunge cel mai mare dansator de balet la The Royal Ballet School, dar si pe viata si greutatile minerilor din timpul decretului lui Margaret Thatcher de a inchide minele. 

Niciun comentariu: